A Red Bull enyhítene a pénteki szabálytalanságok büntetésén

Forma-1, Pierre Gasly, Red Bull Racing, Azeri Nagydíj
BAKU, AZERBAIJAN - APRIL 26: Pierre Gasly of France driving the (10) Aston Martin Red Bull Racing RB15 on track during practice for the F1 Grand Prix of Azerbaijan at Baku City Circuit on April 26, 2019 in Baku, Azerbaijan. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // AP-1Z5BWYMWS1W11 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Pierre Gasly egymás után kapta a büntetéseket az Azeri Nagydíjon, Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke szerint apróságokat toroltak meg túlságosan.

Változtatna a Red Bull csapatfőnöke a pénteki edzésnapon elkövetett szabálytalanságok megtorlásán, nyilatkozta Christian Horner, miután pilótáját, Pierre Gaslyt bokszutcai rajtra ítélték, mert nem állt meg a mérlegelésnél az egyébként tét nélküli második szabadedzés végén.

Horner a Sky Sports műsorában úgy vélte, a szigorú elbánás még abból az időszakból maradt a szabálykönyvben, amikor pénteken is rendeztek időmérő edzést, de Gasly büntetése után a csapatok egyeztettek Ross Brawnnal, az F1 sportért felelős ügyvezetőjével, és amellett érveltek, hogy felesleges ilyen kihágás miatt tönkretenni egy pilóta egész hétvégéjét.

Gaslyt az ág is húzta Bakuban Forrás: Mark Thompson/Getty Images

„Nyilvánvaló, hogy ő látja a lámpát és van egy figyelmeztető jelzés is, de a dupla kerékcserére összpontosítottunk – nyilatkozta Horner. – Azt mondtuk neki, hogy siessen, és gyakorolja a behajtást a bokszba, mert az kicsit más volt azon a pályán, és megcsúszott befelé. Nem vette észre a jelzést, a csapat meg a dupla kerékcserére figyelt, úgyhogy így jártunk” – magyarázta.

„Volt egy találkozónk Ross Brawnnal és a többi csapattal, szerintem mindenki egyetértett abban, hogy át kell gondolni, jó-e, ha a pénteki büntetések ennyire kihatnak a hétvége további részére. Úgy gondolom, az ítélet kissé túlságosan súlyos volt a vétséghez képest. Ha 50 kg-mal a súlyhatár alatt lett volna az autó, akkor is ugyanezt kapta volna, de sajnos nem ez volt a helyzet.”

Verstappen szerdán egy RB7-essel parádézott Budapesten, ott még nem kellett foglalkozni az engedélyezett fogyasztás betartására

Az már pénteken eldőlt, hogy Gasly csak a bokszutcából rajtolhat, de a büntetések sora ekkor még nem ért véget. A Red Bull taktikai váltócserét is elvégzett az autóján, hiszen a további 5 rajthelyes hátrasorolást már nem lehetett érvényesíteni, és Gaslyt a szombati időmérőről is kizárták, mert az F1 történetében először az erőforrása átlépte a 100 kg/órás átfolyási limitet.

„Az üzemanyag-átfolyást mérő szenzor néha kissé kileng. Kapott egy jó kis szélárnyékot, elérte a legmagasabb fokozatban a fordulatszám-határolót, és ez olyan rázkódást okozott, hogy valami 0,02 grammal átlépte a határt. A teljesítmény terén ez semmit nem jelentett, de az FIA részéről nyilvánvalóan zéró toleranciát tanúsítottak. Utána változtattunk a programkódon, ezért újabb büntetést kapott, mert a parc ferné alatt tettük ezt” – idézte Hornert a Racefans.