Vágólapra másolva!
Eddig csak Kimi Räikkönen tudott pontokat szerezni az Alfa Romeónak, de fiatal csapattársa, Antonio Giovinazzi nem aggódik, látott már más pilótákat is hasonló helyzetből kilábalni.

A rutin és a fiatalság kombinációjával vágott neki az idei szezonnak az Alfa Romeo F1-es csapata, hiszen a 2007-es világbajnok Kimi Räikkönen mellett a lényegében (bár technikailag nem) újonc Antonio Giovinazzi ülhet autóba. Egyelőre a tapasztalat a kifizetődőbb az istállónak, hiszen a megszerzett pontok terén Räikkönen 12:0 arányban jobban áll csapattársánál.

Az olasz fiatal azonban emlékeztetett, hogy az elmúlt két év során nem versenyzett (hiszen a Ferrari szimulátorpilótája volt), ezért különösen az időmérőt kell megszoknia, ahol egy körön kell mindent kihoznia az autójából. Giovinazzi azonban úgy véli, Räikkönen személyében kiváló csapattársa van, akitől sokat tanulhat.

Az Alfánál egyelőre Räikkönen az úr Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

„Kimi jó mérce, amikor megállok a garázsban, és megnézem az adatait, látom, hol tudok fejlődni. Dolgoznom kell még ezen, de szerintem minden össze fog állni, és akkor sokkal több érv szól majd amellett, hogy jó eredményeket érjünk el” – nyilatkozta Giovinazzi, aki a Ferrari támogatásával kapta meg az ülést.

Az olasz fiatal kijelentette, nem lepte meg a finn pilóta versenyképessége, hiszen az elmúlt két szezon során együtt dolgozott vele a Ferrarinál.

„Szenzációs pilóta, nagy tapasztalattal, és már a versenyhétvége előtt tudja, hogy mit akar. Ezt nagyszerű látni, végül is csak a tapasztalaton múlik.” Räikkönen pont az Alfa Romeót működtető Saubernél mutatkozott be 2001-ben, majd a McLaren, a Ferrari és a Lotus (a mai Renault) versenyzője is volt.

Giovinazzi nem csügged Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

Giovinazzi a nehéz idők során abból meríthet erőt, hogy a juniorkategóriákban is megfigyelhető, hogy az új belépőknek időre van szükségük, mielőtt a rutinosabb ellenfelek komoly versenytársaivá válhatnak. Felidézte, hogy amikor 2015-ben már a harmadik szezonját töltötte az F3-ban a Carlinnál, Gustavo Menezes és Ryan Tveter nem tudta tartani vele a lépést.

„Láttam, hogy az újoncok a hétvége kezdetén küszködtek ellenem – emlékezett vissza. – Ezt minden sportágban meg lehet figyelni. Az ember a legjobb és legtapasztaltabb atlétákkal szemben kevésbé érzi magát felkészültnek, de szerintem ez normális.”