Schumacher miatt hagyott fel a Honda-séf az F1-es vendéglátással

Forma-1, Michael Schumacher, Jean Todt, Luca di Montezemolo, Bernie Ecclestone, Luxemburgi Nagydíj 1997
German Ferrari driver Michael Schumacher smaShes a piece of his cake into the face of FOCA-president Bernie Ecclestone, as Ferrari president Luca Cordero di Montezemolo (2nd R) and Ferrari team manager Jean Todt (R) look on, 26 September in the paddocks of the Nurburgring racetrack, during a ceremony to celebrate the 100th race of Schumacher's career, which is the Luxemburg formula one Grand Prix to be held 28 September. (Photo by COR / AFP)
Vágólapra másolva!
Noha Michael Schumacher sohasem versenyezett a Honda színeiben, a japán konyha iránti szeretete miatt gyakran felkereste az ellenfél motorhome-ját, amikor a Ferrarinál versenyzett. A német egyszer veszélybe is sodorta a Honda séfjét egy szusitál miatt.

Az F1-es paddockok állandó látványosságai a vendéglátó egységek, ahol az istállók és a sportágban részt vevő nagyobb cégek a saját személyzetüket, partnereiket, vendégeiket, és olykor a mezőny többi tagját is ellátják finomságokkal. A cateringet minden csapat nagyon komolyan veszi, köztük a Honda is, ami a japán gasztronómiával más kultúrákból származó vendégeket is vonz.

A japán gyártó dolgozóinak kiszolgálásáért az elmúlt 15-20 év során kisebb megszakításokkal Dave Freeman és cége felel, britként is a japán konyhára specializálódva. A Motorsport Weeknek elárulta, minden alkalommal megadott számú vendégnek elegendő adagot kell felszolgálnia, és még sohasem fogyott ki, bár elismerte, sokszor kellett már kidobnia a maradékot.

Schumacher itt éppen tortát nyomott Bernie Ecclestone arcába a 100. nagydíját ünnepelve, de egyébként nagyra tartja a gasztronómiát, legyen az olasz vagy japán konyha Forrás: AFP/Cor

Freeman és a japán konyha több pilótát is visszatérő vendéggé tett, a korábban a Hondához is kötődő Stoffel Vandoorne vagy Brendon Hartley mellett Michael Schumacher is rendszeresen megfordult nála, de ez a presztízs mellett aggodalmakat is generált.

– kezdte Freeman. – Gyakran készítettünk szusit neki és a feleségének az időmérő edzések után, ami mindig jó érzés volt. Egy picit már-már túl sok is lett (a megvendégelés), ugyanis egy időben hét pilóta is járt hozzánk. Azt gondoltuk néha, hogy vigyáznunk kell, mert bírósági eljárás is lehet abból, ha valami probléma történt volna – képzeljük el, mi lett volna, ha a Honda szakácsa megfertőzte volna ezeket a versenyzőket.”

Corinna Schumacher is kedveli a japán konyhát Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Atp

Schumacher azonban törzsvendég lett, és megszerettette magát a vendéglátójával. Freeman egyszer egy tálat is vásárolt a német pilótának Japánból, hogy azon tudja felszolgálni kedvenc fogásait, de a szimpatikus gesztusnak mégis rossz vége lett.

„Rendszeresen készítettem szusitálat Michaelnek egy fekete tálon, amelyet külön neki vettem Japánban. Az egyik versenyhétvége [a 2003-as San Marinói Nagydíj alatt – a szerk.] alatt az édesanyja már haldoklott, emiatt [Schumacher] hazarepült, majd vissza másnap visszatért a pályára. A következő futamon felkerestem őt és a fizioterapeutáját” – emlékezett vissza Freeman.

Megkérdeztem azt is, hogy mi történt a fekete tállal, mivel egy újabb szusitálat szerettem volna készíteni a számára. Azt mondta (a trénere), hogy Michael elvitte magával a repülőre.”

A Honda külön is főz a saját embereinek, de természetesen a Red Bullnál is kapnak ellátást Forrás:Peter Fox/Getty

Ez az esemény késztette arra Freemant, hogy felhagyjon más csapatok pilótáinak kiszolgálásával, ugyanis attól tartott, hogy egy esetleges fertőzés miatt komoly gondba kerülhet az általa vezetett kiszolgáló csapat. „Megijedtem. A repülő ugyanis este 9 és 10 óra körül szállt fel, én pedig délután kettőkor készítettem a tálat. Emiatt abba kellett hagynom azt, hogy más versenyzők számára készítek ételt, ugyanis egyre nagyobb volt a rizikó.”

A barátság azonban így is megmaradt Freeman és Schumacher között, a német pilóta később át is hívta a séfet a Ferrari garázsába egy közös fotóra, pedig Freeman akkoriban a rivális Williams-csapatot erősítette.

„Besétáltam a Ferrari garázsába, pedig akkoriban az volt a helyzet, hogy aki nyer Szuzukában, megnyeri a világbajnokságot is. Jean Todt is ott volt. Mindannyian megbámultak a williamses ruhámban, azt gondolva, hogy ki a frász lehet ez a srác. Michael is ott volt, készítettünk egy közös képet, és alá is írta »a szusiséfemnek« címezve. Micsoda úriember!”