Társoldalunk:

A Red Bull lecserélné Verstappen csapattársát?

2019.04.10. 16:56

A Red Bull F1-es csapata legutóbb három évvel ezelőtt vált meg a szezon közben az egyik versenyzőjétől, Jacques Villeneuve szerint az idén azonban ez akár újra megtörténhet.

A Red Bull bármennyire is igyekszik kifelé a laza energiaitalos csapat látszatát kelteni, ez csak a pályán kívüli körítésre igaz, az évek alatt többször bebizonyosodott, hogy a teljesítmény terén nem ismernek kegyelmet. Különösen igaz ez a bikások juniorprogramját felügyelő Helmut Markóra, aki kíméletlenül eltanácsolja bármelyik fiatalt, ha az nem teljesít, és nem bánik kesztyűs kézzel a már Forma-1-ben levő Red Bull-támogatottakkal sem. Az 1997-es világbajnok Jacques Villeneuve szerint hamarosan eljöhet a pillanat, hogy a mezőny egyik topcsapatához az idei szezonra előléptetett Pierre Gasly is az osztrák tanácsadó áldozatául essen, és a helyét más vegye át.

Gasly egyelőre sehol sincs Verstappenhez képestForrás: Mark Thompson/Getty Images

Gasly 2017-ben mutatkozott be a Forma-1-ben a Toro Rosso színeiben, akkor a Red Bull anyacsapatát is megjárt Danyiil Kvjat helyére érkezett, majd 2018-ban teljes szezont futott a faenzaiaknál, hogy 2019-re a Renault-hoz távozó Daniel Ricciardo helyét vegye át Max Verstappen mellett.

Már a szezon előtti barcelonai teszteken is akadtak gondok vele, Helmut Marko azok után, hogy kétszer is összetörte a Red Bullt, meg is jegyezte, hogy ennél több kell a 23 éves francia pilótától.

Gasly ezek után Ausztráliában és Bahreinben sem villogott, jócskán elmaradt Verstappentől, és egyszer sem jutott be az időmérő utolsó szakaszába, noha Melbourne-ben erről a csapat is tehetett. Christian Horner csapatfőnök ugyan védelmébe vette, mondván nagyon nehéz beállítani a csapat idei autóját, és türelméről biztosította a fiatal pilótát, az 1997-es világbajnok szerint nem sok ideje van összekapni magát, ha a Red Bullban szeretné befejezni a szezont.

Ha így folytatja, nem lenne meglepő, ha visszaküldenék a Toro Rossóhoz – nyilatkozta Villeneuve a Sky Italiának. – A múltban sokan szenvedtek azzal, amikor egy topcsapatba szerződtek, az emberek alábecsülik ezt. Olyan, mint amikor valaki a Forma-2-ből fellép a Forma-1-be, némelyek könnyebben alkalmazkodnak, mint mások. Gaslynak nem lesz sok szerencséje [Helmut] Markóval az idén, tudjuk, hogy képes ötpercenként megváltoztatni az álláspontját."

Kvjat csak az újabb lehetőségre vár, hogy Red Bullt vezethessen?Forrás: NurPhoto/Xavier Bonilla

Nem ez lenne az első eset, hogy a Red Bull szezon közben cserél versenyzőt, 2016-ban négy futam után pont attól a Danyiil Kvjattól váltak meg, akinek a helyén Gasly bemutatkozott 2017-ben, és aki tulajdonképpen a francia ülésébe tért vissza az idei szezonra. A sors fintora, hogy amennyiben Gasly-t leváltaná az energiaitalos alakulat, feltehetőleg az oroszt léptetné ismét elő, aki második lehetőségét kapná meg a bizonyításra az anyacsapatban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK