Hamilton újabb mutatóban győzte le Schumachert

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes-AMG Petronas, Bahreini Nagydíj
Mercedes' British driver Lewis Hamilton is pictured in the paddock ahead of the Formula One Bahrain Grand Prix at the Sakhir circuit in the desert south of the Bahraini capital Manama, on March 31, 2019. (Photo by Andrej ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Nemcsak a pályán elért eredmények, hanem a pilóták fizetése is jó értékmérőként szolgálhat arra, hogy ki, hol helyezkedik el a Forma-1 történetének versenyzői között. Lewis Hamilton most egy olyan listán állt az élre, amely szintén bizonyítja, hogy minden idők legjobbjai között a helye.

Lewis Hamilton, a Mercedes ötszörös világbajnoka már eddig is számos rekordot megdöntött, a nagyrészükkel a hétszeres világbajnok Michael Schumachert előzve meg, most pedig egy újabb mutatóban, nevezetesen a bevételekben került a rekordbajnok elé. Hamilton már eddig is a jelenlegi mezőny legjobban fizetett pilótája volt, az eddigi karrierje alatt összeautózott pénzmennyiség mostanra pedig hihetetlen méreteket öltött.

Hamilton félmilliárd dollárt lapátolt össze eddigi pályafutása során, és akkor még a szponzori szerződéseiről nem is beszéltünk Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A Mercedes szupersztárja jelenleg 34 éves, 2007 óta versenyez az F1-ben, rögtön egy topcsapatnál, a McLarennél kezdett, majd 2013-ban szerződött jelenlegi csapatához, a Mercedeshez, amellyel az akkori egy világbajnoki címéhez azóta még négyet hozzátett. Amennyiben az idén is világbajnok lesz, felzárkózik a csúcstartó, hétszeres világbajnok Michael Schumacher mögé,

egy újabb mutatóban azonban már meg is előzte a 2013-ban súlyos síbalesetet szenvedett német legendát, ő lett minden idők legtöbb pénzt kereső Forma-1-es pilótája.

A Formula Money számításai szerint Schumacher karrierje csúcsán évi 38 millió dollárt vihetett haza a Ferraritól (ebben nincsenek benne a különböző szponzori szerződések), és 1999-ben állt a valaha legtöbbet keresett F1-es pilóták listájának élére, amelyen 464 millió dollárral zárt. Innen taszította le az idei évben Hamilton. A Mercedes versenyzője nagyjából évi 50 milliót kap a Mercedestől, ez és a különböző bónuszok pedig elegendőek voltak ahhoz, hogy

az összbevételét mostanra 489 millió dollárra emeljék, minden idők legtöbbet kereső pilótájává téve őt.

Ha hozzávesszük, hogy Hamilton a pályán kívül is jelentős bevételekre tesz szert, például a Tommy Hilfiger divatmárka nagykövete, csak találgatni lehet, hogy mindent összevetve mennyit keresett már pályafutása alatt.

Hamilton mostanra többet keresett az F1-ben, mint a hétszeres világbajnok Forrás: AFP/Liu Jin

A lista harmadik helyén Fernando Alonsót, a negyediken Sebastian Vettelt találjuk, ami pedig külön érdekesség, hogy Alonsón kívül is öt, már visszavonult versenyző van a top 10-ben. Közülük a legrégebb Jacques Villeneuve fordított hátat a száguldó cirkusznak, azaz inkább kirúgták a 2006-os szezon közben a BMW-Saubertől, de a 2007 végén nyugdíjba vonuló Ralf Schumacher is több mint 10 éve nem tagja a mezőnynek.

Az első tízben három olyan versenyzőt is találunk, akik soha nem nyertek világbajnoki címet,

az említett kisebbik Schumacher-testvér mellett Felipe Massa és Rubens Barrichello karrierje is igen jövedelmező volt az elmaradt végső győzelem tükrében, de van olyan világbajnok is, aki nem fért be az első tízbe. Nico Rosberg hiába nyerte meg a 2016-os vb-címet, rögtön ezután vissza is vonult, így nem tudta learatni az azzal járó hasznot.

Ők keresték a legtöbbet pályafutásuk során

Pilóták Karrier alatti összbevétel
1. Lewis Hamilton 489 millió dollár
2. Michael Schumacher 464 millió dollár
3. Fernando Alonso 458 millió dollár
4. Sebastian Vettel 358 millió dollár
5.

Kimi Räikkönen

331 millió dollár
6. Jenson Button 147 millió dollár
7. Ralf Schumacher 121 millió dollár
8. Jacques Villeneuve 115 millió dollár
9. Felipe Massa 110 millió dollár
10. Rubens Barrichello 110 millió dollár