Trükközve tér vissza Alonso egy F1-es tesztre a McLarenhez

Forma-1, Fernando Alonso, McLaren Racing, Barcelona teszt 5. nap
Fernando Alonso fom Spain of Mclaren F1 Team - Renault MCL34 portrait during the Formula 1 2019 Pre-Season Tests at Circuit de Barcelona - Catalunya in Montmelo, Spain on February 26. (Photo by Xavier Bonilla/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A wokingi istálló extra autót indít a jövő héten zajló F1-es tesztre Fernando Alonsónak, aki hivatalosan a Pirelli részére végez majd munkát a csapat autójával.

Bő négy hónap elteltével újra F1-es autóba ül Fernando Alonso a Bahreini Nagydíj után zajló kétnapos tesztelésen. A McLaren már korábban bejelentette, hogy Alonso a csapat tagja marad márkanagykövetként és a fejlesztésekkel kapcsolatos munkákban is vállal feladatokat, ennek részeként teszteli az MCL34-et.

A wokingi istálló ráadásul arra is megoldást talált, hogy a pilótáitól ne vegyen el túl nagy futásteljesítményt: két autót indítanak a teszten, Alonso hivatalosan a Pirelli részére végez majd munkát kedden egész nap, szerdán pedig a délelőtt folyamán, mielőtt átadja a volánt honfitársának, Carlos Sainznak.

Nagy felhajtás övezte Alonsót, amikor megjelent a barcelonai teszten Forrás: NurPhoto/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

A McLaren „rendes” autóját kedden délelőtt szintén Sainz, majd a következő másfél nap során az újonc Lando Norris vezetheti majd. Érdekesség, hogy az ügyeskedéssel a McLaren nyitva hagyja az ajtót Alonso esetleges barcelonai tesztelésének is, mivel Norris mostani alkalmazása „elszámolható” a fiatal pilóták részére fenntartott kvóta terhére.

A szabályok szerint a négy szezonkozi tesztnapból kettőt olyan pilótáknak kell fenntartani, akik maximum két nagydíjon vettek részt, de van legalább tesztlicencük. A bahreini futam Norris második versenye lesz.

További elméleti lehetőség Alonso F1-es szereplésére, ha a Pirelli a szezonzáró után ismét kétnapos gumitesztet szervez, ahogy az előző években is tették. Kérdés azonban, hogy a spanyol pilóta milyen terveket szövöget, mert a pletykák szerint elképzelhető, hogy már 2020-ban elindul a Dakar-ralin, miután a héten tesztelt a Toyota csapatánál.

Norris már versenyző, de még éppen nem túl rutinos a tesztelés kiskapujának kihasználásához Forrás: Mark Sutton / Sutton Images/Motorsport Images

A jövő heti F1-es tesztelésen várhatóan minden csapat részt vesz majd, de névsort egyelőre csak a mezőny fele jelentett be. A legnagyobb érdeklődés minden bizonnyal Mick Schumachert övezi majd, aki kedden a Ferrariban, szerdán az Alfa Romeóban gyakorolhat, ekkor tavalyi ádáz ellenfele, a Red Bull protezsáltja, Dan Ticktum is a pályán lesz.

Bahrain teszt 2019 - pilótafelállások

Ferrari: Mick Schumacher (kedd), Sebastian Vettel (szerda)
Red Bull: Max Verstappen (kedd), Dan Ticktum (szerda)
Haas: Romain Grosjean (kedd), Pietro Fittipaldi (szerda)
Alfa Romeo: Mick Schumacher (szerda)
McLaren: Carlos Sainz (kedd délelőtt), Lando Norris (kedd délután, szerda)
McLaren Pirelli teszt: Fernando Alonso (kedd, szerda délután), Carlos Sainz (szerda délelőtt)