Társoldalunk:

Zandvoort zöld utat adott a Holland Nagydíjnak

2019.03.27. 16:30

Nagy lépést tett a legutóbb 1985-ben megrendezett Holland Nagydíj afelé, hogy akár már jövőre visszatérjen a Forma-1-es versenynaptárba, miután a rendező Zandvoort városa egyhangú anyagi támogatásáról biztosította a versenyt.

Jónéhány holland Forma-1-es rajongónak dobbanhatott meg a szíve a hír hallatán, amely szerint Zandvoort város tanácsa kész anyagi forrásokkal támogatni a Holland Nagydíj megrendezését. A Liberty Media először tavaly ismerte be, hogy komolyan fontolgatja az 1952 és 1985 között 30 alkalommal megrendezett verseny visszahozását a száguldó cirkusz vérkeringésébe, és kihasználná Max Verstappen hazájában hihetetlen méreteket öltő és egyre növekvő népszerűségét. Az F1 jogtulajdonosának hamarosan döntenie kell, ha már 2020-tól szeretne versenyt a legendás pályán.

A Red Bull tavaly májusban nagyszabású bemutatót rendezett Zandvoortban, ahol hamarosan talán már az F1-es mezőny is szórakoztathatja a nézőket - GalériaForrás: Marcel van Hoorn / Red Bull Contentpool

A Nederlandse Omroep Stichting holland lap értesülései szerint

a zandvoorti városi tanács egyhangúlag elfogadta azt az előterjesztést, amelynek értelmében 4 millió eurót különítenek el a következő négy évre annak érdekében, hogy a város megrendezhesse a Holland Nagydíjat.

Amennyiben 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben sem ölt testet a verseny, a befektetés nem valósul meg. Ezzel az összeggel a tanács azt szeretné, ha a verseny fenntartható lenne, egyúttal a Forma-1-hez kapcsolódó tevékenységek finanszírozásába is beszállna. Az eurómilliókat úgy szeretnék előteremteni, hogy az egy fő által fizetendő idegenforgalmi adót éjszakénként 50 centtel megemelik.

Zandvoort Forma-1-et fog lélegezni és Forma-1-et fog árasztani magából. Ez egy nagy és gyönyörű esemény, amelyre büszkék lehetünk – nyilatkozta Ellen Verheij-de Haas, Zandvoort polgármestere. A városban úgy gondolják, hogy a Forma-1 tulajdonosa hamarosan döntést fog hozni arról, hogy felveszi-e Hollandiát a versenynaptárba. A zandvoorti pálya menedzsmentjének az a célja, hogy amennyiben megkapják a rendezés jogát, a futamot a leginkább fenntartható F1-es nagydíjjá varázsolják.

Verstappen népszerűségét elnézve a nézőszámokkal nem lenne gondForrás: Marcel van Hoorn / Red Bull Contentpool

A korábbi pályabejárások alkalmával a szezonnyitó Ausztrál Nagydíj előtt elhunyt Charlie Whiting úgy vélekedett, hogy a zandvoorti pálya jelenlegi formájában mindössze néhány módosítással alkalmas lenne Forma-1-es futam rendezésére, az aszfaltcsík körül levő infrastruktúráról azonban nem nyilatkozott, mivel az nem tartozott a hatáskörébe. Zandvoort polgármestere megerősítette, hogy a régióval közösen dolgoznak a pálya megközelíthetőségének javításán, amely az F1-es futamtól független, így ha nem is kapják meg a rendezési jogot, akkor is profitáltak a tervekből.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK