Társoldalunk:

Bahreinre megoldhatják a bizarr hibát az F1-es rajtoknál

2019.03.22. 20:06

Egy fontos aprósághoz elfelejtettek igazodni az FIA-nál, amikor véglegesítették az idei F1-es autók technikai előírásait: A magasabb hátsó szárnyak eltakarják a rajtlámpákat.

Halmozottan hátrányos helyzetbe kerültek az Ausztrál Nagydíjon azok a versenyzők, akik a mezőny végére szorultak a rajtrácson, mivel a megnövelt magasságú, új hátsó szárnyak miatt az előttük állók egyszerűek eltakarták a rajtlámpákat. Ez további lemaradást okozott a számukra, mert csak az autók mozgására reagálva tudtak ők is elindulni.

Az FIA a tavalyi szezon előtt a vaskos fejvédő szerkezet, a glória miatt alacsonyabb pozícióba is elhelyezett oldalra egy a rajtlámpát, hogy a pilóták a keret alól kinézve is láthassák a piros fényeket, most azonban a 100 mm-rel szélesebb és 70 mm-rel magasabb hátsó szárny volt útban a hátulról induló pilótáknak.

Gasly és Kubica nem látta a lámpákatForrás: 2019 Getty Images/Will Taylor-Medhurst

A helyzet miatt panaszkodott a 20. helyről kezdő Robert Kubica, mivel Carlos Sainz szárnya miatt nem látott, de a 17. helyezett Pierre Gasly sorsa sem volt jobb, a Red Bull pilótája részben ezért nem is tudott javítani a rajtnál a pozícióján, pedig erre nagy szüksége lett volna a melbourne-i pályán, ahol híresen nehéz előzni.

A rajtlámpák helye minden pályán szabványos,  

tehát a probléma várhatóan már a jövő hétvégén esedékes Bahreini Nagydíjon is megismétlődne, de az Autosport szerint az FIA-nál már dolgoznak a megoldáson. Lehetséges, hogy a rajtrács felénél elhelyeznek még egy lámpasort, ilyenre volt már példa 2009-ben, amikor hasonló helyzet alakult ki, de 2017-től ezekre nem volt szükség, és leszerelték a lámpákat.

A helyzet megoldása egyszerű, mégis nagyon fontos, mert a verseny izgalma és a sportszerűség szempontjából is fontos, hogy a hátulról indulók is jó ütemben indulhassanak el, ezzel meghagyva az esélyt a helycserékre és a mezőny felkavarodására, különösen olyan pályákon, ahol egyébként nehézkes az előzés.   

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK