A McLaren újonca úgy érzi, cserben hagyta a csapatát

Forma-1, Ausztrál Nagydíj, Lando Norris, McLaren
McLaren's British driver Lando Norris drives during the second Formula One practice session in Melbourne on March 15, 2019, ahead of the Formula One Australian Grand Prix. (Photo by Asanka Brendon RATNAYAKE / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
Kívülről nézve a teljesítményét talán egy kicsit túl szigorú volt magával a szezonnyitó Ausztrál Nagydíj után a McLarennél versenyző 19 éves Lando Norris, aki a csapat sportigazgatója szerint sokkal jobban teljesített annál, mint ahogy azt beállítja.

Lando Norris a jelenlegi F1-es mezőny legfiatalabb tagjaként a nyolcadik helyről vágott neki a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjnak, végül azonban az előle induló Romain Grosjean kiesésével is csak tizenkettedik lett, pontot tehát nem szerzett. A McLaren ifjonca a sérült autóval csak poroszkáló Antonio Giovinazzin vesztett rajta, hosszú körökön át volt beragadva az Alfa Romeo mögé, mire pedig megelőzte az olaszt, már nem volt mit tenni, végérvényesen elúsztak a pontszerzésről szőtt álmai. Gil de Ferran, a wokingiak kétszeres CART-bajnok sportigazgatója ezzel együtt csak dicsérni tudja Norrist, amiért szerinte érett versenyzőket meghazudtoló módon teljesítette élete első Forma-1-es versenyhétvégéjét.

Norrisnak nem sikerült megismételni a McLaren legutóbbi újoncának, Kevin Magnussennek a bravúrját, és nemhogy dobogóra sem állt, még pontot sem szerzett az első versenyén Forrás: AFP/Asanka Brendon Ratnayake

Norris jóval kritikusabb volt magával szemben, már arról beszélt, hogy cserben hagyta a McLarent, amiért nem tudta hamarabb megelőzni Giovinazzit. „Túl késő volt, ez Kvjattal és Strollal szemben is pozícióvesztést jelentett, ami végül ahhoz vezetett, hogy nem szereztem pontot – mondta az Alfa Romeo hármas kanyarban történt lehagyásáról. – Kicsit feldúlt vagyok, mert sokkal több volt a versenyben.

Magamra nem vagyok különösebben büszke, a csapatra viszont meglehetősen az vagyok. Jó autóm volt, nem tökéletes, de az első tízbe kerüléshez megfelelő. Elkövettem azonban pár hibát, ami miatt ez nem sikerült."

De Ferran egyáltalán nem érezte úgy, hogy Norrisnak ostoroznia kellene magát,

és bár azt ő sem tagadta, hogy hamarabb is meg lehetett volna előzni Giovinazzit, egy első futamát teljesítő újonctól ez így is szép teljesítmény. „Nézzék, ez az első versenye – vette védelmébe Norrist a sportigazgató. – Biztos vagyok benne, hogy ha visszanézi, lesznek dolgok, amelyeket utólag jobban tudna csinálni. Ez Lando egyik nagy erőssége, képes analizálni a teljesítményét, azt, hogy mit csinál az autóban, milyen döntéseket hoz, és a többi. Az, hogy nyitott és tud önkritikát gyakorolni, olyan dolog, ami nagy hasznára lesz."

Nem volt elégedett magával Forrás: AFP/Oli Scarff

„Összességében remek munkát végzett, egész hétvégén egy rossz mozdulata sem volt. Irányítása alatt tartott mindent és fegyelmezett volt, amikor mindent ki kellett hoznia az autóból az időmérőn, akkor megtette, a versenyen pedig egyszerűen nem volt szerencséje a Giovinazzi-vonattal.

A verseny alatt támadnia és védekeznie is kellett, figyelnie kellett a gumikra is, szerintem nagyon jól csinálta."