Társoldalunk:

Hamilton: Sokkolt, hogy ekkora az előnyünk a Ferrarival szemben

2019.03.16. 11:06

Lewis Hamilton maga is alig akarta elhinni, hogy 7 tizedmásodperccel előzte meg Sebastian Vettelt az Ausztrál Nagydíj időmérő edzésén, mivel a téli tesztek elemzésekor azt látták, hogy a Ferrari lesz elöl az idénynyitón.

A Mercedes óriási fölénnyel sajátította ki az első rajtsort a szezon első versenyére, Lewis Hamilton 7 tizedet adott a harmadik helyezett Sebastian Vettelnek, miközben Max Verstappen és Charles Leclerc már 8, illetve 9 tizedre volt tőle. Az ötszörös világbajnok az időkülönbségeket látva maga sem nagyon hitt a szemének, mondván Ausztráliába érve még azt sem gondolták, hogy a Ferrari előtt lesznek, nemhogy ennyivel. 

Hamilton sem hitte, hogy ennyivel gyorsabbak lesznek - Galéria!Forrás: AFP/Asanka Brendon Ratnayake

„Nem számítottam ekkora különbségre, valósággal sokkolt – nyilatkozta Hamilton az időmérő után. – Óvatosak voltunk, mert mi voltunk hátrébb, őszintén mondom. A hétvége előtt úgy éreztem, hogy jó csomagunk lesz, de egy kicsit le lehetünk maradva a Ferraritól. Őszintén ezt gondoltuk a tesztek után, az elemzésünk szerint a Ferrari mögött voltunk. Azóta nem változtattunk az autón, viszont jobban megértettük azt. Tegnap a Ferrari azonos szinten volt velünk, úgy tűnt, hogy kicsit több üzemanyaggal mennek, anélkül azonban igencsak egy szinten van a teljesítményük a miénkkel. Úgy látszott, hogy közelebb vagyunk, mint a tesztek után, majd a harmadik szabadedzésen hirtelen visszaesett a teljesítményük, amire nem számítottunk."

Valtteri Bottas azt mondta, korábban el sem tudták volna képzelni, hogy ilyen helyzetből várhatják majd az idény első versenyét.

Ezzel Hamilton is egyetértett, és elmondta, a tesztek után sem utalt semmi arra, hogy ilyen eredményt érhetnek el a melbourne-i időmérőn.

Hamilton arra számít, hogy a futamon így is meg fogja szorongatni őket a Ferrari - Galéria!Forrás: AFP/Peter Parks

Hamilton elárulta, a barcelonai teszteken futott Ferrari-körök tükrében a mostani hátrányukat látva még azt is megkérdezte Vetteltől, hogy Spanyolországban kevés üzemanyaggal köröztek-e. „Azt mondta, hogy nem. Az ausztráliai egy nehéz pálya, az idő is szeles, sok oka lehet, hogy hátrányban vannak. Én nagyon-nagyon hálás vagyok a csapatnak azért, amilyen autónk van.

Tudom, hogy a Ferrari keményen fog dolgozni és előre fog lépni a folytatásban, holnap pedig meg fognak minket izzasztani, mert erősek a versenyeken."  

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke szintén arra figyelmeztetett, hogy még nem szabad hátradőlniük, a versenyt még le kell futni, valamint megdicsérte Valtteri Bottast, aki csupán 1 tizeddel kapott ki Hamiltontól. Már csak a statisztikákra pillantva is igaza lehet,

az elmúlt hét Ausztrál Nagydíjat ugyanis csak egyszer nyerte meg a pole-ból induló versenyző, az utóbbi két évben pedig hiába győzték le a Ferrarit az időmérőn, másnap mindkétszer Sebastian Vettel örülhetett.

„Hihetetlen érzés, most kell mindkét lábbal a földön maradnunk – mondta Wolff a Sky Sportsnak. – Valtteri hozta a formáját, ez Lewis egyik kedvenc pályája, szinte verhetetlen itt, ő pedig csak egy tizedre volt tőle, nagyszerű munkát végzett. A hosszú etapjaink jók voltak pénteken, de hosszú lesz a verseny, a megbízhatóság mindig szerepet játszik, nem örülhetünk előre, a pontokat holnap osztják."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK