Korábbi főnöke soha nem fogja megérteni Ricciardo csapatváltását

Forma-1, Ausztrál Nagydíj, Melbourne Live, Daniel Ricciardo, Renault Sport Racing
Renault's Australian driver Daniel Ricciardo greets fans during an F1 live event to introduce drivers and team principals in Melbourne on March 13, 2019, ahead of the Formula One Australian Grand Prix. (Photo by William WEST / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
Korábbi csapatfőnöke nem kímélte a Red Bulltól az idei szezonra a Renault-hoz igazoló Daniel Ricciardót, és azt mondta neki, hogy ha győzelem helyett jól akarja érezni magát, azt otthon is megteheti.

Az első versenyhétvégéjére a Renault színeiben, egyben hazai futamára készülő Daniel Ricciardo már többször is kifejtette, hogy miért hagyta ott a jelenleg a franciáknál versenyképesebbnek számító Red Bullt, és tette át a székhelyét jelenlegi csapatához. Döntésében elmondása szerint szerepet játszott az, hogy változásra volt szüksége, nemrég pedig beismerte, hogy azzal sem volt mindig kibékülve, ahogy az energiaitalosok menedzselték a közte és Max Verstappen között kialakuló helyzeteket. Franz Tost, a Red Bull fiókcsapatának vezetője ezt nem igazán érti, szerinte Ricciardónak nem arra kellene törekednie, hogy jól érezze magát, hanem hogy olyan csapatban legyen, amellyel nyerhet.

Ricciardo az Ausztrál Nagydíjat felvezető Melbourne Live-on is jól érezte magát Forrás: AFP/William West

Az ausztrál pilóta 2011-ben a HRT-vel mutatkozott be a Forma-1-ben, a következő idényt azonban már a Toro Rossónál kezdte, ahol két szezont töltött el, mielőtt a Red Bull előléptette az anyacsapatba. Ezalatt Franz Tost, a faenzai székhelyű istállót azóta is csapatfőnökként koordináló osztrák volt a főnöke, aki most értetlenségének adott hangot egykori pilótája csapatváltása miatt.

– mondta Tost az Autosportnak. – Elmenni a Red Bulltól ehhez a másik csapathoz... Soha nem értettem, és soha nem is fogom megérteni. A jövő azonban választ ad rá [hogy ez volt-e a helyes döntés]."

Noha a Red Bullnál összességében jól kijött Verstappennel, Ricciardo nemrég bevallotta, egyáltalán nem tetszett neki, ahogyan volt csapata a hollanddal történt bakui ütközését kezelte. Az ausztrál szerint egyértelműen Verstappent terhelte a felelősség, ezzel szemben a csapat mindkettejüket egyforma mértékben tartotta bűnösnek.

Tost azonban amondó, a győzelem érdekében az ilyen dolgokat el kell viselnie egy pilótának, ha jó légkörre vágyik, akkor menjen haza.

„Az embernek el kell döntenie, hogy jó légkört szeretne, vagy versenyeket akar nyerni. Amikor utóbbi a helyzet, a légkör a legtöbb esetben nem a legjobb. Nem lehet mindent megkapni. Ehhez ott van az otthon, a feleség, barátnő, ott lehet jó légkörben lenni, nem a garázsban. Ezt gondolom erről."

Nico Hülkenberggel meggyűlhet a baja? Forrás: AFP/William West

Ricciardo az idén azzal a Nico Hülkenberggel kell megküzdjön csapaton belül, akit annak ellenére nagyra tartanak a Forma-1-ben, hogy 2010 óta tartó karrierje során még dobogóra sem állt. Kettejük csatája a középmezőny egyik érdekes párharca lehet az idén, amelyet a vetélytársak közül Sergio Pérez is vár. A mexikói a Force Indiánál testközelből is tapasztalta Hülkenberg rátermettségét, ez alapján pedig arra számít, hogy korábbi csapattársa elveri Ricciardót. „Izgatott vagyok, hogy lássam a párharcukat, szerintem nagyon szoros lesz.

Csalódott leszek, ha nem így lesz. Danielt nem ismerem, csak Nicót, aki egy nagyon komplex pilóta, szerintem jól fog boldogulni."