Vágólapra másolva!
Újra tesztelni kezdett az F3-as Európa-bajnokságban Sophia Flörsch, miután három hónappal ezelőtt hatalmas balesetet szenvedett. Az F1 segítené a női pilóták előmenetelét.

Három hónappal az óriási, és igen veszélyes makaói balesete után újra versenyautóba ült, és tesztet teljesített Sophia Flörsch. A 18 esztendős pilótanő az F3-as Európa-bajnokság jogutódjában, a Formula European Masters mezőnyében áll rajthoz Max Verstappen és Mick Schumacher korábbi csapata, a Van Amersfoort Racing színeiben.

Flörsch tavaly novemberben gerincsérülést szenvedett, amikor az autójával átrepült az utcai pálya kerítésén, 17 órás műtétet végeztek el rajta, de felépült, és a Monzában megrendezett teszten a legjobb időt érte el a mezőnyben. Elsőre 90 kört tett meg, ami 500 kilométeres futásteljesítménynek felel meg.

A héten megnyitott Genfi Autószalonon Chase Carey, az F1 elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy a női versenyzők ügyére is odafigyelnek a Forma-1 fejlesztésével kapcsolatos terveik esetében. Az amerikai üzletember két főbb irányvonalat vázolt fel.

– magyarázta Carey. – Folytatjuk a befektetéseket, hogy tovább csökkentsük az emissziót, és további kezdeményezésekbe fogunk az utcai autók számára releváns fejlesztések élén” – ígérte. – A másik, hogy nyomatékosítjuk, a Forma-1 mindenki számára nyitott sportág. Ez azt jelenti, hogy hangsúlyt helyezünk a nők bevonására a pályán és azon kívül is.”

A Forma-1-ben jelenleg Claire Williams révén egy női csapatfőnök dolgozik, de egyre több felelős, nagy hozzáadott értéket jelentő posztra választanak nőket az istállók. Pilótafronton továbbra sem várható változás, Tatiana Calderón tesztpilótai szerződését meghosszabbította ugyan az Alfa Romeo, de a kolumbiai hölgy az eredményeivel várhatóan nem tudja megszerezni a szuperlicencet.

Május elején formulaautós bajnokság indul kifejezetten női versenyzőknek,

a W Series a Formula European Mastershez hasonlóan az F3-as formulán alapul, de kizárólag női pilóták kvalifikálhatnak. A többlépcsős előminősítés során 18 fős mezőny alakul ki, ami hat versenyhétvége során lép pályára a DTM programjának részeként, a sikeres résztvevők pénzdíjat nyernek, amit beforgathatnak a további pályafutásukba.