Vágólapra másolva!
A Forma-1-rajongók többsége tűkön ülve várja, hogy miként boldogul egymással Charles Leclerc és Sebastian Vettel a Ferrarinál, a maranellóiak korábbi pilótája szerint azonban nem kell nagyon izgulni, a négyszeres világbajnok lesz az első számú versenyző Maranellóban.

Jean Alesi 1991 és 1995 között erősítette a Ferrari Forma-1-es csapatát, a tifosi, azaz a vörösök drukkerei körében pedig az egyik legnépszerűbb pilótának számított az istálló történetében. A francia 2001-ben vonult vissza az F1-ből, de a mai napig sem szakadt el a száguldó cirkusztól, így jó kapcsolatot ápol egykori csapatával is, fia, az idén a Forma-2-ben versenyző Giuliano Alesi ráadásul a Ferrari versenyzői akadémiájának tagja. Alesi tisztában van tehát a Maranellóban zajló dolgokkal, így többek között a Scuderia idei pilótapárosához való hozzáállásával is, amelyről elmondta: Charles Leclerc egyelőre biztosan csak Vettel vízhordója lehet.

Vettel nevet a végén? Forrás: @CALLO ALBANESE/Rudy Carezzevoli Photographer

Az idei szezon egyik legérdekesebb, és legtöbb embert foglalkoztató kérdése Sebastian Vettel és Leclerc párharca, amely jelen állás szerint akár futamgyőzelmekért, végső esetben pedig a világbajnoki címért is folyhat. Azt Mattian Binotto, a vörösök csapatfőnöke sem titkolja, hogy már csak tapasztalata és múltja miatt is a négyszeres világbajnok élvez előnyt akkor, ha kiélezett helyzetben dönteni kell a két versenyző között. Alesi is így gondolja, valamint kiemelte, hogy azért a tavaly gyengén teljesítő németnek össze kell kapnia magát a monacói ellen.

– nyilatkozta a Radio Sportivának. – Leclerc a Ferrarinál nőtt fel, jól ismeri a környezetet, és nincs rajta túl nagy nyomás, mert Binotto úgy rendelkezett, hogy a csapat utasításait kell követnie, és segítenie kell Vettelt."

Persze ebből még nem lehet messzemenő következtetést levonni, de Leclerc leggyorsabb köre már a téli teszteken is csak pár századdal maradt el Vettelétől, arra pedig élesben is lesz lehetősége az ifjoncnak, hogy megráncigálja Vettel bajszát.

Ennél többre Alesi szerint azonban nem.

„Nem fogja veszélyeztetni Vettel első számú státuszát, ugyanakkor nagyon közel lesznek egymáshoz, a terv ugyanis az, hogy Vettel nyer, Leclerc pedig másodikként végez. A szezon nagyon hosszú, 21 futam az sok."

Leclerc talán nem lesz teljesen elnyomva, Vetteltől azonban aligha rabolhat majd pontokat Forrás: NurPhoto/Xavier Bonilla

Az 54 esztendős expilóta nemcsak a pilótapárosról, hanem a vörösök idei autójáról és esélyeiről is elmondta a véleményét. Őt is meggyőzte az SF90 teszteken mutatott tempója, és bár nem írná le a Mercedest,

úgy is aggasztónak tartja, hogy a címvédő a második teszthét elejére teljesen átdolgozott autóval jelent meg, hogy ez a csapat elmondása szerint az előre kidolgozott terv része volt.

„Barcelonában az első körtől kezdve egy versenyképes Ferrarit láthattunk, ez pedig aranyat ér.

A Mercedes két nagyon eltérő autóval jelent meg a két teszten, ami nem jó előjel, azt jelenti, hogy az elsődleges koncepció nem teljesítette azt, amit papíron vártak tőle. Eközben a Ferrari nagyon gyors autóval jelent meg, utána pedig azt fejlesztette tovább."

Kísérteties a hasonlóság Giuliano Alesi és apja között, és nemcsak a sisakfestés miatt Forrás: DPPI/Florent Gooden

Alesi hozzátette, hogy szerinte egy jó autóval Vettel képes lesz az idén világbajnokságot nyerni, ugyanakkor a Red Bullt sem írná le, amely szerinte szintén nagyon erős lesz. Az egyszeres futamgyőztes a jövő generációjáról is beszélt, amelynek tagja fia, az F2-ben a Trident csapatnál debütáló Giuliano Alesi is, aki édesapja egykori ellenefelének és barátjának fiával, a szintén Ferrari junior Mick Schumacherrel is megküzdhet.

Együtt látni őket a Forma-1-ben nagyszerű lenne. Michael nagyon hiányzik."