Vágólapra másolva!
Hatalmas gödörből kell kikászálódnia az egykor szebb napokat látott McLarennek, ehhez pedig a kilencszeres F1-es futamgyőztes Mark Webber szerint a legjobb embert szerződtették a májusban kezdő új csapatfőnök Andreas Seidl személyében.

Átmeneti időszak elé néz a Forma-1-ben a száguldó cirkusz egyik legnagyobb múltú, egyben egyik legsikeresebb istállója, a versenyt utoljára 2012-ben nyerő McLaren. A wokingiak tavaly nagy átszervezésbe kezdtek, az idei év elején pedig bejelentették, hogy a Porschétól érkező Andreas Seidl lesz a gárda csapatfőnöke. A korábban a BMW-vel az F1-ben is megforduló szakember a Williamsnél, majd bő tíz évvel később a Porsche LMP1-es projektjében is dolgozott együtt a kilencszeres F1-es futamgyőztes Mark Webberrel, aki szerint a McLaren keresve sem találhatott volna megfelelőbb embert a Forma-1-es istálló feltámasztására.

Seidl és Webber a Porschénál Forrás: Porsche

Előző F1-es karrierje elején Seidl még feltörekvő mérnöknek számított, 2009-re azonban jelentős tapasztalatot szerzett a motorsport csúcsán, amellyel felvértezve a BMW visszatérését vezette a német túraautó-bajnokságba (DTM), majd a Porschét vitte sikerre a sportautó-vb-n (WEC), a gyártó 2015 és 2017 között három bajnoki címet és ugyanennyi Le Mans-i 24 órást nyert. Az F1-ben 2005-ben, majd a Porschénál 2014-től a 2016-os szezon végéig dolgozott együtt Mark Webberrel, a Red Bull, a Williams, a Jaguar és a Minardi korábbi pilótájával, akire olyan mély benyomást tett, hogy

az ausztrál biztos benne, hogy a McLaren a lehető legjobb embert szerződtette.

„Ha van megfelelő ember a feladatra... Nagyon keményen fog belevágni” – mondta Webber az Autosportnak.

Már 2005 óta ismerjük egymást, a motormérnököm volt a Williamsnél, mindig is tudni lehetett róla, hogy nagyon sikeres lesz."

Webber szerint Seidl az egyik legjobb szakember, akivel valaha dolgozott Forrás: Porsche

Webber szerint Seidlnek több kérője is volt, ő azonban nem véletlenül választotta a McLarent és a kihívást ahelyett, hogy egy jobb csapathoz szerződjön.

A szakember májusban kezd új szerepkörében a wokingiaknál,

közvetlenül az ügyvezető Zak Brownnak jelent majd, a feladata pedig az lesz, hogy a három nagy részleget hangolja össze. „Hihetetlenül izgatott a McLarenhez szerződés miatt, de tudja, hogy nagy fába vágta a fejszéjét – nyilatkozta Webber. – Van már némi tapasztalata a Forma-1-ben, valamint kulcsszerepet játszott a sikerünkben a 919-essel. Természetesen nem csak ő, nagy csapat volt, de ő egyértelműen felturbózta az eredményeinket.

hogy őszinte legyek. Szerintem hatalmas lehetőségként látja ezt arra, hogy nagy változást idézzen elő."

A Red Bull-lal 2010-ben a világbajnoki címre is esélyes Webber egy kicsit a McLarennek is odaszúrt, mondván Ron Dennis alatt teljesen más képet festett az istálló, amelynek eredményei akkor indultak hanyatlásnak, amikor nem csak és kizárólag az F1-es csapatra kezdett koncentrálni.

Webber úgy gondolja, hogy a McLarennek nem ártana csak az F1-re koncentrálnia az IndyCar-program és egyéb foglalatosságok helyett Forrás: AFP/2017 Getty Images/Jared C. Tilton

„Amikor a legharmónikusabban működött a csapat, rendben volt az üzleti modell, akkor csak fogták a versenyzőket és lehetett menni.

Minden csapat, amelyik sikeres volt a Forma-1-ben, egyszerre egy dologra koncentrált és jól toborozta az embereket."