A Liberty Media tagadja, hogy eladnák az F1-et

Forma-1, Kimi Räikkönen, Scuderia Ferrari, USA Nagydíj, F1 logo
Motorsports: FIA Formula One World Championship; 2018; Grand Prix; United States, FORMULA 1 PIRELLI 2018 UNITED STATES GRAND PRIX , Circuit of The Americas#7 Kimi Raikkonen (FIN, Scuderia Ferrari), 20.10.2018. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Pletykák röppentek fel azzal kapcsolatban, hogy a Liberty Media eladná a Forma-1 kereskedelmi jogait, de a tulajdonos szerint az értesülés szóra sem érdemes.

Két éve zárult le a Forma-1 kereskedelmi jogainak értékesítése, az új tulajdonos az amerikai Liberty Media lett, ami a sportág átalakítását, további fejlesztését és jövedelmezőbbé tételét tűzte ki célul. Az új tulajdonos lényegében azonnal lemondatta Bernie Ecclestone-t, akit Chase Carey elnök-vezérigazgató irányításával háromfős testület váltott Ross Brawn és Sean Bratches részvételével.

A Liberty a háttérben is komoly reformokba kezdett, nagyvállalati mintát követve felduzzasztották az F1-et működtető háttércégeket, többet költenek marketingre, és a csapatokkal kötött, 2020 végén lejáró kereskedelmi szerződések megújításának apropóján teljesen új alapokra helyeznék a sportág gazdasági működését, amelynek a szabályrendszer megreformálása is az egyik központi eleme.

Ismét eladják? Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

A csapatok eleinte nagyrészt nyitottak voltak, de amint a konkrétumok elkezdtek kiderülni, először az autógyártók (élen a Ferrari azóta elhunyt elnökével, Sergio Marchionnéval), majd más csapatok, legutóbb pedig már a versenyeket rendező promóterek is lázadni kezdtek a Liberty Media ellen. Az idő is kezd szorítani,

valós forgatókönyv az, hogy a Liberty belebukik a reformokba, és már a bizonytalanság is komoly károkat okoz az F1 részvényeseinek.

A napokban egy pénzügyi fókuszú sportblogon, a Johnwallstreet.com-on arról számoltak be, hogy „kevesebb mint három évvel azután, hogy a Liberty Media felvásárolta a Forma-1-et, a vállalat állítólag olyan forgatókönyveket vizsgál, amelyek révén lecsökkenne a részesedésük a nemzetközi versenysorozatban. A kiszállástól az új partnerek bevonásáig minden felmerülhet”. Megjegyezték, hogy a lehetséges vevők között az első sorban Bernie Ecclestone áll, aki az eladási árnál jóval alacsonyabb összegért visszavásárolná a sportágat.

Ecclestone a múlt hétvégén Ausztriában járt, Vettel fuvarozta egy hómobillal Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Felix Hörhager

Ezt a meg nem erősített értesülést a Forbes F1-es tudósítója, Christian Sylt is átvette, majd a Twitteren hozzátette, hogy egy, a nyugati parton „nagyon jó kapcsolatokkal rendelkező és jól ismert” forrása azt mondta: „Már néhány különböző forrásból hallottam erről a Liberty-dologról. Tárgyalnak egyesekkel, de úgy hírlik, hogy vicces összegeket kérnek.”

Sylt szinte folyamatosan bírálja a Libertyt, híresen közel áll az F1 korábbi ügyvezetőjéhez, Bernie Ecclestone-hoz, ahogy a svájci Blick tudósítója, Roger Benoit is, aki szintén átvette a történetet,

ami lényegében egyszerre pattant ki a promótereket tömörítő szervezet, a FOPA panaszával. A GrandPrix247.com megkereste a Liberty Mediát az üggyel kapcsolatban, azt a választ kapták, hogy a felvetés „szóra sem érdemes”, és kiemelték (valószínűleg a blogbejegyzés eredeti változatára utalva), hogy „a Forma-1-et a Liberty Media irányítja, és nem a Liberty Global”.