Társoldalunk:

Rosberg: Bottas felidegesítheti Hamiltont

2019.01.29. 15:39

Nico Rosberg, 2016 F1-es világbajnoka szerint Valtteri Bottas képes lehet az idén megizzasztani Lewis Hamiltont, mindehhez csupán jó szezonkezdetre és egy kis szerencsére lesz szüksége.

Az idei szezon vízválasztó lehet Valtteri Bottas karrierjében. A Mercedes finn pilótájának a szezon végén lejár a szerződése, a garázs mélyén pedig Esteban Ocon csakis azt várja, hogy megkapja a lehetőséget Lewis Hamilton mellett. A tavalyi szezont Bottas erősen kezdte, az idény második felére azonban minden szempontból negatív spirálba került, csapattársa 11 futamgyőzelmével szemben ő egyet sem hozott össze. A Mercedesnél 2013-tól 2016-ig Hamilton csapattársaként versenyző Nico Rosberg mindezek ellenére amondó, hogy Bottas megizzaszthatja Hamiltont az idén.

Bottas 2018 második felében sehol nem volt Hamiltonhoz képestForrás: AFP/Attila Kisbenedek

Maga az érintett korábban azt nyilatkozta, hogy noha eredmények szempontjából első mercedeses szezonja sikerült jobban, a teljesítménye mégis tavaly volt közelebb Hamiltonhoz. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke figyelmeztette pilótáját, hogy össze kell szednie magát, ezzel együtt azonban ő is elismerte, hogy Bottas szezon eleji balszerencséje, amikor két futamgyőzelemtől is elesett, nagyban befolyásolta a későbbi teljesítményét. „Valtteri sokkal jobb annál, mint azt az utóbbi időben mutatta – nyilatkozta Rosberg a Sky Sportsnak. Azzal, hogy új szezon kezdődik, jó esélye van sokkal erősebb pozícióba kerülnie, és arra is, hogy elég sokat idegesítse Lewist. Szerintem ez lehetséges, ugyanakkor attól függ, hogy miként indul a szezon. Tavaly sok balszerencse is érte, ha ezúttal a pártjára áll a szerencse és jól is kezd, akkor teljesen más lehet a helyzet."

Az idei szezon lehet az utolsó esélyeForrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Könnyű dolga azonban semmiképpen sem lesz Bottasnak az ötszörös világbajnok ellen, akiről egy másik korábbi csapattársa is elmondta a véleményét. A Hamiltonnal 2010-től 2012-ig egy csapatban vezető Jenson Button úgy gondolja, hogy

egykori csapattársát nem is Michael Schumacher rekordjainak megdöntése, hanem az ellenfelek és a Forma-1 által támasztott folyamatosan kihívások motiválják,

és amíg ez így lesz, Hamilton versenyezni fog. „Ismerve Lewist, a motivációját nem az jelenti, hogy felülmúlja Michaelt. A dolgok változnak az F1-ben, folyamatosan új kihívások jönnek, és ez az, amit imád. Amikor elfogynak a kihívások, akkor gondolja az ember azt, hogy »tudod mit, valami mást fogok csinálni« Azonban ahogy jelenleg áll az F1, a szabályváltozásokkal és a versenyzőcserékkel, folytatni szeretné, ami fantasztikus a sportágnak."

Akár Verstappen is odaérhet?Forrás: 2018 Getty Images/Mark Thompson

Rosberg és Button is arra számít, hogy az idén a Red Bull is felzárkózhat a Ferrarihoz és a Mercedeshez, és háromszereplőssé változtathatja a győzelmekért folyó csatát. „Nagyon sok a változás, a sportnak pedig pontosan erre van szüksége. Szerintem benne van, hogy három csapat fog harcolni a győzelmekért és a Red Bull-Hondát is láthatjuk az élmezőnyben. Amennyiben így lesz, biztos vagyok benne, hogy fantasztikus csatáknak lehetünk szemtanúi – mondta Button, akinek szavaival Rosberg is egyetértett. – Az nagyon klassz lenne, remélem összejön ebben az évben. A lehetőség adott, mivel jelentős mértékben változtak a szabályok, mindenkinek a nulláról kellett kezdenie."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK