Ismét az utolsó pillanatig titkolózhat a Red Bull az új autójával

Forma-1, Red Bull, bejáratás, RB14, Silverstone, 2018
NORTHAMPTON, ENGLAND - FEBRUARY 19: Daniel Ricciardo of Australia driving the (3) Aston Martin Red Bull Racing Red Bull RB14 TAG Heuer during the Aston Martin Red Bull Racing RB14 Special Edition filming day at Silverstone Circuit on February 19, 2018 in Northampton, England. (Photo by James Bearne/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // AP-1UTKZFZP12111 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
A Red Bullnak sikerült leszoktatnia Adrian Newey-t arról, hogy a tesztekig pepecseljen az új autóval, de vélhetően így is mindent megtesz, hogy érdemben addig ne mutasson meg semmit idei konstrukciójáról.

Az F1-es autóbemutatók sokat változtak az évek alatt, hol vannak már azok a pompát és csillogást a legkisebb mértékben sem nélkülöző prezentációk, amelyek nélkül nem létezett előszezon a száguldó cirkuszban. A csapatok ehelyett előszeretettel tartanak már online bemutatókat, és csak pár renderelt képet tesznek közzé az új autójukról, mielőtt az első hivatalos teszten megmutatják azt a nagyközönségnek. A tavalyi évhez hasonlóan vélhetően az idén is ugyanezt a taktikát fogja követni a Red Bull, amelynek sikerült leszoktatnia sztártervezőjét arról, hogy mindent az utolsó utáni pillanatra hagyjon.

A Red Bull tavaly ezzel a festéssel járatta be új autóját, majd a tesztekre visszatért a hagyományos színekhez Forrás: 2018 Getty Images/James Bearne

A Renault, a Ferrari, a McLaren és a Racing Point már biztosan tart „rendes” bemutatót 2019-es torpedójának, a többi csapat közül pedig a Sauberről tudott, hogy csak a barcelonai teszt első napjának reggelén mutatja meg idei konstrukcióját a nagyérdeműnek.

A Motorsport-Magazine értesülései szerint hasonlóan minimalista lesz a Red Bull is, amely a mai nap folyamán végzi el a kötelező töréstesztet az új autóval. Ezután döntik el, hogy mikor guruljanak először pályára az RB14-es utódjával forgatási nap keretében.

A bejáratást a korábbiakhoz hasonlóan Silverstone-ban végezhetik el azért, hogy a február 18-án kezdődő barcelonai tesztre már a gyermekbetegségeket kiküszöbölve érkezhessenek meg. Ez korábban nem mindig sikerült, Adrian Newey ugyanis előszeretettel hagyta annyira az utolsó pillanatra az autó tervezését, hogy az új konstrukciót először csak a hivatalos teszt helyszínén tudták összeszerelni, emiatt pedig veszítettek az értékes tesztidőből. Tavaly óta a tervezőzseninek valamivel szorosabb időtervet kell összeállítania.

– mondta Helmut Marko, a Red Bull motorsport-tanácsadója a Motorsport-Magazine-nak.

Newey-nak nem hagyják, hogy az első tesztig szöszmötöljön az új konstrukcióval Forrás: AFP/2018 Getty Images/Mark Thompson

Elképzelhető, hogy a Red Bull a bejáratásról is csak olyan képeket fog közölni, amelyekről vajmi kevés részlet fog kiderülni az autóról. A 2015-ös szezon előtt a csapat az összes téli teszten az autóiparban előszeretettel használt álcázófestéssel vett részt, tavaly pedig a stúdiófotókhoz és a bejáratáshoz használtak különleges festést, előbbieken photoshoppal pár részletet el is tüntettek a versenygépről.

Megvan az eddigi legkorábbi bemutató időpontja

Minden eddig bejelentett prezentációnál hamarabb lesz a Red Bull testvércsapatának, a Toro Rossónak az autóbemutatója. Eddig a Renault birtokolta ezt a címet, a franciák február 12-i leleplezésénél egy nappal korábban, február 11-én lesz azonban az energiaitalosok fiókcsapatának autóbemutatója, amely során online rántják le a leplet az STR14-ről.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Save the date... ⁣ ⁣ #F1 #ToroRosso #Honda #RedBull #Motorsport #STR14

Scuderia Toro Rosso (@tororosso) által megosztott bejegyzés,

A Toro Rosso ezzel a videóval jelentette be autóbemutatójának időpontját

Nagy csodákat azért nem kell várni a Red Bull teljes hátsó részét használó konstrukciótól, az idei festésen és pár, szabad szemmel is jól látható részleten túl aligha fognak mindent megmutatni az új autóról a szezon előtti tesztek kezdete előtt.