Társoldalunk:

Ismét az utolsó pillanatig titkolózhat a Red Bull az új autójával

2019.01.25. 11:51

A Red Bullnak sikerült leszoktatnia Adrian Newey-t arról, hogy a tesztekig pepecseljen az új autóval, de vélhetően így is mindent megtesz, hogy érdemben addig ne mutasson meg semmit idei konstrukciójáról.

Az F1-es autóbemutatók sokat változtak az évek alatt, hol vannak már azok a pompát és csillogást a legkisebb mértékben sem nélkülöző prezentációk, amelyek nélkül nem létezett előszezon a száguldó cirkuszban. A csapatok ehelyett előszeretettel tartanak már online bemutatókat, és csak pár renderelt képet tesznek közzé az új autójukról, mielőtt az első hivatalos teszten megmutatják azt a nagyközönségnek. A tavalyi évhez hasonlóan vélhetően az idén is ugyanezt a taktikát fogja követni a Red Bull, amelynek sikerült leszoktatnia sztártervezőjét arról, hogy mindent az utolsó utáni pillanatra hagyjon.

A Red Bull tavaly ezzel a festéssel járatta be új autóját, majd a tesztekre visszatért a hagyományos színekhezForrás: 2018 Getty Images/James Bearne

A Renault, a Ferrari, a McLaren és a Racing Point már biztosan tart „rendes” bemutatót 2019-es torpedójának, a többi csapat közül pedig a Sauberről tudott, hogy csak a barcelonai teszt első napjának reggelén mutatja meg idei konstrukcióját a nagyérdeműnek.

A Motorsport-Magazine értesülései szerint hasonlóan minimalista lesz a Red Bull is, amely a mai nap folyamán végzi el a kötelező töréstesztet az új autóval. Ezután döntik el, hogy mikor guruljanak először pályára az RB14-es utódjával forgatási nap keretében.

A bejáratást a korábbiakhoz hasonlóan Silverstone-ban végezhetik el azért, hogy a február 18-án kezdődő barcelonai tesztre már a gyermekbetegségeket kiküszöbölve érkezhessenek meg. Ez korábban nem mindig sikerült, Adrian Newey ugyanis előszeretettel hagyta annyira az utolsó pillanatra az autó tervezését, hogy az új konstrukciót először csak a hivatalos teszt helyszínén tudták összeszerelni, emiatt pedig veszítettek az értékes tesztidőből. Tavaly óta a tervezőzseninek valamivel szorosabb időtervet kell összeállítania. Mindig szoros a határidő, de mostanra megtanítottuk Newey-nak, hogy az első tesztnap nem a bejáratásról és a rendszerek ellenőrzéséről szól– mondta Helmut Marko, a Red Bull motorsport-tanácsadója a Motorsport-Magazine-nak.

Newey-nak nem hagyják, hogy az első tesztig szöszmötöljön az új konstrukcióvalForrás: AFP/2018 Getty Images/Mark Thompson

Elképzelhető, hogy a Red Bull a bejáratásról is csak olyan képeket fog közölni, amelyekről vajmi kevés részlet fog kiderülni az autóról. A 2015-ös szezon előtt a csapat az összes téli teszten az autóiparban előszeretettel használt álcázófestéssel vett részt, tavaly pedig a stúdiófotókhoz és a bejáratáshoz használtak különleges festést, előbbieken photoshoppal pár részletet el is tüntettek a versenygépről.

Megvan az eddigi legkorábbi bemutató időpontja

Minden eddig bejelentett prezentációnál hamarabb lesz a Red Bull testvércsapatának, a Toro Rossónak az autóbemutatója. Eddig a Renault birtokolta ezt a címet, a franciák február 12-i leleplezésénél egy nappal korábban, február 11-én lesz azonban az energiaitalosok fiókcsapatának autóbemutatója, amely során online rántják le a leplet az STR14-ről.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Save the date... ⁣ ⁣ #F1 #ToroRosso #Honda #RedBull #Motorsport #STR14

Scuderia Toro Rosso (@tororosso) által megosztott bejegyzés,

A Toro Rosso ezzel a videóval jelentette be autóbemutatójának időpontját

Nagy csodákat azért nem kell várni a Red Bull teljes hátsó részét használó konstrukciótól, az idei festésen és pár, szabad szemmel is jól látható részleten túl aligha fognak mindent megmutatni az új autóról a szezon előtti tesztek kezdete előtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK