Vágólapra másolva!
A háromszoros világbajnok Jackie Stewart saját tapasztalatai alapján úgy véli, hogy a mai pilóták nagyot profitálnának abból, ha a többi profi sportolóhoz hasonlóan edzővel dolgoznának.

A Forma-1 – és úgy a motorsport általában – kilóg a többi sportág közül abban a tekintetben, hogy a versenyzőknek nincs edzője. Akadnak olyanok a mezőnyben, mint például Romain Grosjean, akik pszichológus segítségét veszik igénybe, a Williams pedig Alex Wurz személyében korábban trénert is alkalmazott pilótáinál, a legtöbben azonban kizárólag saját magukra támaszkodnak egyéni teljesítményüket illetően. A háromszoros világbajnok Jackie Stewart szerint ez teljességgel helytelen.

Jackie Stewart szerint lenne mit tanulnia a mai pilótáknak saját képességeik tökélyre fejlesztésében Forrás: NurPhoto/Xavier Bonilla

Legyen szó Cristiano Ronaldóról, Roger Federerről, Lebron Jamesről, vagy bármely, saját sportágában a világ elitjébe tartozó sportolóról, a közös bennük az, hogy mindegyiküknek van edzője. Az F1-es pilóták legjobbjainak azonban nincs, Sebastian Vettel tavalyi bukdácsolása után maga is elismerte, hogy egy időben megvizsgálta a lehetőségét pszichológus alkalmazásának, azonban elvetette ezt az ötletet.

A mentális felkészülés terén akadnak, akik szakember segítségét veszik igénybe, olyanok azonban nincsenek, akik a mentális felkészülés mellett más, a vezetést érintő dolgokban is támaszkodnak valakire.

„Ezt a mai napig egyszerűen nem értem. A pilóták olyan okosak, hogy nincs szükségük edzőkre. Ez teljesen helytelen” – nyilatkozta Stewart az Autosportnak.

Az ember elmegy golfozni, teniszezni, lovagolni, behelyettesíthetünk ide bármit, az edző tanácsai az egyik legfontosabb dolgot jelentik. Az F1-es pilóták fittek, kapnak segítséget a fizikai állapotuk fejlesztésére, a mentális képességekére azonban nem. Ez teljességgel helytelen."

A telemetria korában egy hozzáértővel közösen a pilóták talán még tovább tudnák csiszolni vezetési technikájukat Forrás: McLaren Electronic Systems

Az 1969-ben, 1971-ben és 1973-ban világbajnoki címet nyerő skót felelevenítette aktív éveit, amelyek során a kétszeres világbajnok Jim Clarktól és Graham Hilltől is rendszeresen kért és kapott tanácsokat. „Vágytam arra, hogy másoktól tanuljak, és szerencsés voltam, hogy ott volt nekem Jim Clark. Ő volt a legjobb autóversenyző, aki ellen valaha versenyeztem. Mivel egy lakásban laktunk és sok időt töltöttünk együtt,

vonatkozott az akár az autó beállítására, a fékezési pontra, vagy, hogy adott kanyarban milyen sebességi fokozatot használ."

Stewart úgy véli, hogy a modern motorsportban jelen levő telemetria csak még hasznosabbá tehetne egy coach-ot,

mivel a pilótával az adatok elemzésével még több mindenre választ találhatnának közösen. „Manapság annyira világos a telemetria. Ha meghallgatnák, hogy egy coach miket mondana nekik, látnák a különbséget – mondta a skót, aki szerint nem is feltétlenül csakis egykor sikeres autóversenyzők tanácsaiból tanulhatnának a jelenlegi pilóták. – Franz Klammer [olimpiai bajnok alpesi síelő] edzője nem volt klasszis síelő, soha nem volt olyan gyors, mint Franz, de ismerte a technikákat és az érzelmi részét a dolognak, azt, hogy az embernek hogyan kell fejben összeszednie magát egy lesiklás előtt."