A Ferrari akadémiájáról elküldött Zhou lett a Renault tesztpilótája

Forma-1, Forma-3, Guanyu Zhou
8 Guanyu Zhou (CHN, Prema Powerteam, Dallara F317 - Mercedes-Benz), FIA Formula 3 European Championship, round 1, race 3, Silverstone (GBR), 13. - 16. April 2017 | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Hat évesen már a Renault-val vb-címet nyerő Fernando Alonsónak szurkolt Guanyu Zhou, akit miután elküldtek a Ferraritól, a franciák F1-es csapatának teszt- és fejlesztőpilótája lett.

A Ferrari nemrég bejelentette, hogy számos pilótát, köztük Mick Schumachert is felvette versenyzői akadémiájára. Ezzel egy időben ketten, az F2-ben versenyző olasz Antonio Fuoco, és a szériába az F3-as Európa-bajnokságból az idén fellépő kínai Guanyu Zhou kikerültek a vörösök juniorprogramjából, utóbbi azonban gyorsan talált magának helyet, és csatlakozott a Renault akadémiájához, amellyel együtt az F1-es csapat teszt- és fejlesztőpilótája lesz 2019-ben. Zhou elsősorban a Forma-2-es versenyzésre fog koncentrálni, de azért már várja, hogy együtt dolgozhasson Daniel Ricciardóval.

A kínai pilóta kikerült a Ferrari akadémiájáról Forrás: Picture-Alliance/AFP

Zhou, hasonlóan Mick Schumacherhez, a Prema csapatnál versenyzett tavaly a Forma-3-ban, az összesítésben a nyolcadik helyen végzett. Jónevű kollégájával ellentétben ő azonban csapatot váltott a Forma-2-be lépve, és a Russian Timeból megalakuló UNI-Virtuosi pilótája lesz az idén a Forma-1 előszobájában.

Fejlődését a Renault fogja segíteni, miután csatlakozott a Renault Sport Academyhez, amelynek tagjaként jelentős időt fog eltölteni a csapat szimulátorában, valamint ott lesz a versenyhétvégén zajló megbeszéléseken is.

„A Renault hosszú ideje egy nagyon professzionális és tapasztalt csapat a motorsportban, csatlakozni az akadémiájukhoz nagy segítség a versenyzői karrieremben – nyilatkozta az Autosportnak. – Az F1-es szerepkörben korábban megérthetem az F1 körül zajló dolgokat, a csapatot, az embereket, a szponzorokat. Ez mind értékes eleme a jövőbeni karrieremnek."

Ott volt a 2005-ös Kínai Nagydíjon, amelyet Fernando Alonso nyert meg a Renault-val Forrás: AFP/Mark Ralston

Zhou azért is örül a lehetőségnek, mert már 6 évesen is szimpatizált a Renault-val, akkor, amikor a csapat Fernando Alonsóval nyert a világbajnoki címeket.

úgyhogy egy ilyen nagyszerű csapattal dolgozni remek tapasztalatot jelent nekem, keményen fogom hajtani magam, hogy elérjem, amit elterveztünk."

Alonso azóta visszavonult a Forma-1-ből,

a kínai versenyző azonban a franciák jelenelgi sztárját, Daniel Ricciardót is nagyra tartja, és már várja, hogy együtt dolgozhasson a csapathoz szintén az idei szezonra csatlakozó ausztrállal.

„Már néhány éve ő a kedvenc F1-es pilótám, imádom a szenvedélyességét, a sebességét és a nagyszerű személyiségét. Szerintem sokat fogok tőle tanulni, izgatottan várom, hogy találkozzak vele nem csak a paddockban, hanem a versenyhétvégéken is, remélhetőleg jól fogunk szórakozni a pályán kívül is."

Zhounak a Forma-3-ban is volt pár kiemelkedő futama, itt éppen Pau-ban vezeti a mezőnyt Forrás: DPPI/Antonin Vincent

Az F1-es szereplés mellett Zhou fő célja azonban továbbra is az, hogy a Forma-2-ben jól teljesítsen, és ezáltal kiérdemeljen egy helyet a száguldó cirkuszban. „A Renault-akadémiának megvan a legjobb csapata arra, hogy támogassa a versenyzőit. Magabiztos vagyok azt illetően, hogy ez segíthet gyorsabban alkalmazkodom a Forma-2-es újoncidényemben, remélhetőleg pedig jó helyezést biztosíthatunk be a bajnokságban.

mindig a jó versenyteljesítmény lesz számomra az elsődleges."