Marko: Soha nem tettünk ajánlatot Alonsónak

Forma-1, Fernando Alonso, McLaren-Mercedes, 2007, Brazil Nagydíj
Spanish Formula One driver Fernando Alonso/McLaren carries his Brazil's third place trophy on his back after the podium ceremony 21 October 2007 at the Interlagos racetrack in Sao Paulo, Brazil. Finnish Kimi Raikkonen won both the World Championship title and the race. Brazilian Felipe Massa arrived in second place followed by Alonso. AFP PHOTO/ORLANDO KISSNER (Photo by ORLANDO KISSNER / AFP)
Vágólapra másolva!
Christian Horner csapatfőnök korábbi állításával ellentétben a Red Bull 2007-ben sem tett ajánlatot az akkor már kétszeres világbajnok Fernando Alonsónak, pedig készek voltak tárgyalni a spanyol „nagy” igényeiről.

Annak ellenére, hogy ha még nem is teljesen, de Fernando Alonso lezárni látszik karrierjének F1-es szakaszát, sokakat továbbra is foglalkoztatnak a kétszeres világbajnok csapatválasztással kapcsolatos, utólag rossznak bizonyuló döntései. Tavaly nyáron felröppentek a pletykák, hogy a Red Bull dobhat mentőövet a versenyképes csapat nélkül maradó spanyolnak, Christian Horner csapatfőnök azonban gyorsan nyilvánvalóvá tette, hogy nem érdeklik őket Alonso szolgálatai. Helmut Marko, a Red Bull motorsport-tanácsadója most igyekezett tiszta vizet önteni a pohárba és leszögezte, csupán egyszer érdeklődtek a kétszeres világbajnok iránt, de a tárgyalások akkor sem jutottak el komoly szakaszba.

Alonso a 2007-es Brazil Nagydíjon már tudta, hogy nem lesz 2008-tól a Red Bull versenyzője Forrás: AFP/Orlando Kissner

A tavaly nyári, Alonso és Horner között folyó szópárbaj során a McLaren pilótája azt állítótta, hogy az évek során összesen négyszer kapott ajánlatot a Red Bulltól, 2007-ben, 2009-ben, 2011-ben, 2013-ban és kétszer 2018-ban. Horner csak az első, 2007-es esetet ismerte el,

Helmut Marko azonban a Motorsport-Totalnak adott nyilatkozatában, öt hónappal a tavalyi események után tagadta, hogy valaha is ajánlatot tettek volna Alonsónak, tavaly pedig még csak nem is beszéltek vele.

Marko felelevenítette az állítása szerinti egyetlen alkalmat, amikor valóban megfontolták a már akkor is kétszeres világbajnok csapathoz csábítását.

Ez az eset 2007-ben, Alonso első mclarenes szezonja alatt történt. A kémbotrány kirobbanása után nyilvánvalóvá vált, hogy a spanyolnak nem lesz maradása Ron Dennis mellett, ezért menedzserével elkezdtek alternatívák után nézni. A Toyota és a Red Bull is érdeklődött iránta, ahogy a Renault is, végül a franciákhoz tért vissza. A Red Bullhoz nem sokkal korábban érkező Adrian Newey azonban a bikásokat is vonzóvá tette egy olyan toppilóta számára, mint Alonso, Marko állítása szerint ezért menedzsere, Luis Garcia Abad titkos találkozón vett a Red Bull-lal 2007 őszén, Madridban.

Luis Garcia Abad és Alonso 2007-ben Forrás: DPA/AFP

„Nagyon nagy igényeik voltak, nem is annyira anyagi téren, hanem a szponzori megjelenésekkel kapcsolatban, a saját szurkolói termékeinek szabadsága kapcsán és ilyenek – nyilatkozta Marko. – Mi azt mondtuk: »Rendben, vizsgáljuk meg a részleteket, küldjetek nekünk egy szerződésvázlatot.«

Úgyhogy voltak egyeztetések 2007-ben, de végül nem működött a dolog. Nem történt ajánlattevés a részünkről, ez nem is volt soha probléma."

Marko állítása szerint tehát ez volt az első, egyben utolsó alkalom arra, hogy a Red Bull érdeklődött Alonso iránt,

aki ha a 2008-ban és 2009-ben is többnyire a középmezőnyben tanyázó Renault helyett őket választja, talán minden másképp alakul.

Horner tavaly azt állította, hogy Alonso menedzsmentjének képviseletében Flavio Briatore, valamint a Liberty Media is megkérte őket, hogy adjanak egy ülést Alonsónak 2019-re, ők azonban rögtön leszögezték, nem kívánják a csapathoz hozni a szerintük a morálra nem a legjobb hatást gyakorló világbajnokot. Ezzel kapcsolatban Marko megjegyezte, hogy még csak nem is beszélt sem Alonsóval, sem Briatoréval, nemhogy egyenesen ajánlatot tettek volna a spanyolnak, ahogyan azt Alonso állította.