Vágólapra másolva!
Három istálló közös fellépést tervez egy brit szervezettel, egyre jobban tartanak attól, hogy Nagy-Britannia megállapodás nélkül hagyja el az Európai Uniót.

Valós veszéllyé vált, hogy 2019. március 29-én az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból, ami egyebek mellett a vámhatárok visszaállítását, valamint a személyek és szolgáltatások szabad áramlásának korlátozását jelentené. Ez a jelenleg Európában különösebb akadály nélkül mozgó F1-es csapatoknak szinte áthidalhatatlannak tűnő problémákat okozna.

A héten a parlament leszavazta a miniszterelnök, Theresa May brexit-javaslatát, de az Autosport szerint három, meg nem nevezett F1-es csapat képviselője már ez előtt egyeztetett a Motorsport UK nevű szervezet elnökével, a korábbi csapatfőnök David Richardsszal, és kifejtették, hogy a kilépéssel kapcsolatos álláspontjuktól függetlenül el kell kerülni a megállapodás nélküli kilépést.

A barcelonai tesztre még simán odaérnek a brit csapatok, kérdés, hogy mi lesz utána Forrás: NurPhoto/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

Azt egyelőre nem tudni, hogy melyik három csapat lépett, de a szaklap szerint „a rajtrács egyik legnagyobb” istállója is köztük van. Formálisan egyelőre nem szólaltak fel, de abban állítólag egyetértenek, hogy közösen jobb az érdekérvényesítési képességük, mint külön. Az istállókat aggasztja, hogy mi lesz a logisztikával és az emberek mozgásával a határokon át.

A dolgozók utazása a versenyeken való részvétel és a gyári munka terén is komoly kérdés, de a termékek exportja és importja is fejtörést okozna.

Richards rámutatott, hogy az Egyesült Királyság az F1-es iparág központja, a 10 istállóból 8-nak van legalább egy telephelye a szigetországban, és a 61 konstruktőri világbajnokságból 45-öt brit csapatok nyertek meg. A Prodrive, a Benetton és a BAR korábbi csapatfőnöke attól tart, hogy az F1-es istállók a kontinentális Európában is bázisokat állítanak majd fel.

Az F1-ben még a németek is angolok: a Mercedes teljes F1-es működése a szigetországhoz kötött Forrás: Daimler AG

„Büszkének kellene lennünk arra, hogy az F1-es csapatok krémje és a világbajnokok itt működnek – mondta Richards az Autosport International Show-n. – Meg fogjuk nehezíteni az életüket, és ezt el kell kerülnünk” – szögezte le.

A britek uniós kilépésével kapcsolatban továbbra is több forgatókönyv felmerülhet,

a legrosszabb, a megállapodás nélküli kilépés mellett lehetőség van arra is, hogy a britek halasztást kérjenek, új népszavazást írjanak ki, lefújják a kilépést, de hónapok óta patthelyzetben vannak, mert a kilépés feltételeiről nem tudnak belpolitikai konszenzust kialakítani, de azt is elutasítják, hogy ne érvényesüljön a népszavazás eredménye, amelynek megalapozottságát szintén sokan vitatják.