Mégsem lesz új elnöke a Renault sportrészlegének

Forma-1, Jerome Stoll, Renault Sport Racing
STOLL Jerome (fra), Renault Sport F1 team President, portrait during the 2018 Formula One World Championship, Singapore Grand Prix from September 13 to 16 in Singapour - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
Az F1-es istállót is magába foglaló Renault Sport Racing élére kinevezett Thierry Koskas nem váltotta le az elnöki pozícióban Jerome Stollt, helyette az egész Renault-t elhagyta.

A Renault tavaly jelentette be, hogy az idén január 1-től Thierry Koskas veszi át Jerome Stoll helyét az F1-es csapatot is magába foglaló Renault Sport Racing elnöki székében. A váltás nem történt meg, 18 nappal az után, hogy a 2016-ban a kereskedelmi és marketingosztály ügyvezető alelnökévé kinevezett, időközben a gyártó igazgatótanácsába is bekerülő szakembernek meg kellett volna kezdenie a munkát új szerepkörében, a Renault bejelentette a távozását a vállalattól.

Jerome Stoll nem tudott visszavonulni, továbbra is ő marad a Renault Sport Racing elnöke Forrás: DPPI/Florent Gooden

A Renault novemberi közleményében úgy fogalmazott, hogy Koskas feladata az lesz, hogy „a csapatot a legmagasabb szintre emelje a fegyelmezettség terén, és megerősítse az F1-es csapat hozzájárulását a Renault márka ismertségéhez”.

Ezeknek a céloknak a megvalósításába bele sem foghatott az új elnök, a franciák ugyanis január 18-án bejelentették a távozását, ami egyben azt is jelenti, hogy a visszavonulását tervező Jerome Stoll marad az elnöki pozícióban.

A BBC kérdésére a Renault Sport szóvivője nem akart részletekbe bocsátkozni Koskas távozásának okairól, azt azonban kiemelte, hogy

az F1-es csapat működését nem érintik a változások, az továbbra is Cyril Abiteboul közvetlen irányítása alatt áll,

Abiteboul felettese pedig Stoll marad. A 64 éves Stoll 1980 óta dolgozik a Renault-nál, a Renault Sport Racing elnökségét 2016-ban vette át.

A Renault felkészülése a hírek szerint jól halad, a menedzsment körüli dolgok azonban aligha segítik az istállót Forrás: DPPI/Florent Gooden

A francia gyártó háza táján egyébként sincs minden rendben, mert bár Abiteboul szerint a motor terén minden eddiginél nagyobb előrelépést értek el a gyárban, ami a vezetőséget illeti, a nyugalom ott egyáltalán nem jellemző a franciákra. Novemberben ugyanis letartóztatták az elnök-vezérigazgató Carlos Ghosnt a japán tőkepiaci törvények megsértéséért, a vád szerint kevesebb jövedelmet jelentett be a valósnál a japán tőzsdén. A mindent tagadó Ghosn azóta is börtönben ül Tokióban, és legalább márciusig fogva is tartják.