Társoldalunk:

Mégsem lesz új elnöke a Renault sportrészlegének

2019.01.18. 18:29

Az F1-es istállót is magába foglaló Renault Sport Racing élére kinevezett Thierry Koskas nem váltotta le az elnöki pozícióban Jerome Stollt, helyette az egész Renault-t elhagyta.

A Renault tavaly jelentette be, hogy az idén január 1-től Thierry Koskas veszi át Jerome Stoll helyét az F1-es csapatot is magába foglaló Renault Sport Racing elnöki székében. A váltás nem történt meg, 18 nappal az után, hogy a 2016-ban a kereskedelmi és marketingosztály ügyvezető alelnökévé kinevezett, időközben a gyártó igazgatótanácsába is bekerülő szakembernek meg kellett volna kezdenie a munkát új szerepkörében, a Renault bejelentette a távozását a vállalattól.

Jerome Stoll nem tudott visszavonulni, továbbra is ő marad a Renault Sport Racing elnökeForrás: DPPI/Florent Gooden

A Renault novemberi közleményében úgy fogalmazott, hogy Koskas feladata az lesz, hogy „a csapatot a legmagasabb szintre emelje a fegyelmezettség terén, és megerősítse az F1-es csapat hozzájárulását a Renault márka ismertségéhez”.

Ezeknek a céloknak a megvalósításába bele sem foghatott az új elnök, a franciák ugyanis január 18-án bejelentették a távozását, ami egyben azt is jelenti, hogy a visszavonulását tervező Jerome Stoll marad az elnöki pozícióban.  

A BBC kérdésére a Renault Sport szóvivője nem akart részletekbe bocsátkozni Koskas távozásának okairól, azt azonban kiemelte, hogy az F1-es csapat működését nem érintik a változások, az továbbra is Cyril Abiteboul közvetlen irányítása alatt áll, Abiteboul felettese pedig Stoll marad. A 64 éves Stoll 1980 óta dolgozik a Renault-nál, a Renault Sport Racing elnökségét 2016-ban vette át.

A Renault felkészülése a hírek szerint jól halad, a menedzsment körüli dolgok azonban aligha segítik az istállótForrás: DPPI/Florent Gooden

A francia gyártó háza táján egyébként sincs minden rendben, mert bár Abiteboul szerint a motor terén minden eddiginél nagyobb előrelépést értek el a gyárban, ami a vezetőséget illeti, a nyugalom ott egyáltalán nem jellemző a franciákra. Novemberben ugyanis letartóztatták az elnök-vezérigazgató Carlos Ghosnt a japán tőkepiaci törvények megsértéséért, a vád szerint kevesebb jövedelmet jelentett be a valósnál a japán tőzsdén. A mindent tagadó Ghosn azóta is börtönben ül Tokióban, és legalább márciusig fogva is tartják.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK