Társoldalunk:

Finnország története során először F1-es futamot rendezne

2019.01.18. 11:13

Első MotoGP-futama után Finnország otthont adna története első F1-es versenyének is. A pálya adott, a rendezésről szóló tanulmány elkészítése folyamatban van.

Keke Rosberg, Mika Häkkinen, Kimi Räikkönen. Finnország három Forma-1-es világbajnoka, akik soha nem versenyezhettek hazai közönség előtt. Magyarországnak és a hungaroringi futamnak mindez persze csak előnyére vált, a finn szurkolók ugyanis előszeretettel jöttek a mogyoródi dombok közé szurkolni aktuális kedvencüknek, a finn versenyzők többször is elmondták, hogy a Magyar Nagydíjat tekintik hazai versenyüknek. Ez azonban a jövőben megváltozhat, a finn motorsport irányító testülete ugyanis hivatalos tanulmányt készít egy esetleges F1-es futam rendezésének lehetőségéről. A pálya már idén elkészül.

A finn drukkereknek lehet, hogy már nem sokáig kell külföldre utazniuk, hogy lássák kedvencüketForrás: AFP/Miguel Medina

Finnország az egyik legsikeresebb ország nemcsak a motorsportban, de a Forma-1-ben is. A finn pilóták eddig összesen négy világbajnoki címet és 50 nagydíjgyőzelmet szereztek, utóbbi az ötödik legtöbb az országok rangsorában. Ennek ellenére a

Új-Zéland mellett Finnország az egyetlen olyan ország, amely legalább egy F1-es világbajnokot adott a motorsportnak, mégsem volt soha saját F1-es futama.  

Ez változhat meg akár már pár éven belül is, 2020-ban ugyanis a jelenleg is építés alatt álló KymiRingen megrendezik az első finn MotoGP-futamot, az AKK Motorsport, a finn motosport irányító testülete pedig elindított egy hivatalos tanulmányt egy esetleges F1-es nagydíj rendezéséről a szóban forgó helyszínen. A pálya közleményéből kiderül, hogy az AKK a finn Oktatási és Kulturális Minisztériumtól kért anyagi forrást a tanulmány elkészítéséhez, hogy „feltérképezze a lehetőségeket egy finn F1-es futam rendezéséhez."

Jelenleg Kimi Räikkönen és Valtteri Bottas képviseli a finneket az F1-ben, kérdés azonban, hogy meddig. Előbbinek 2020, utóbbinak 2019 végéig van szerződése jelenlegi csapatával, pusztán életkorából adódóan azonban Bottasnak van rá nagyobb sansza, hogy hazai közönség előtt versenyezzen a száguldó cirkuszban.

A finnek kedvelt célpontja a Hungaroring, a képen Häkkinen finn zászlóerdő előtt éppen megnyeri az 1999-es Magyar NagydíjatForrás: AFP/Patrick Hertzog

„Finnországnak kiváló és különleges öröksége van a motorsportban – nyilatkozta Tatu Lehmuskallio, az AKK vezérigazgatója. – Nemcsak a finn Forma-1-es és WRC-pilóták gyűjtöttek több pontot az elmúlt években bármely másik ország versenyzőinél, nekünk is van nemzetközileg elismert tapasztalatunk modern, megbízható, fenntartható, és mindenek előtt izgalmas motorsport-rendezvények szervezésében.

Ez a tanulmány alapos tudást ad nekünk arról, hogy mire van szükség egy verseny rendezéséhez a legmagasabb szinten, és segíteni fog más versenyek rendezésében is."  

A 4,5 km hosszú KymiRing az ország délkeleti részében, Helsinkitől 160 km-re található, jelen állás szerint pedig már 80%-ban kész, az aszfaltozást idén júniusra fejezik be.

A pálya rendelkezni fog a szükséges FIA-licenccel, ami az F1-es nagydíj rendezéséhez kell.

A Finn Nagydíj megvalósulásával először lenne skandináv verseny a naptárban az 1978-as Svéd Nagydíj óta, akkor Anderstorpban rendeztek zsinórban hat futamot 1973 és 1978 között, azóta azonban elkerülte a száguldó cirkusz az északi országokat.