Vágólapra másolva!
Az idei év egyik legjobban várt párharca a Forma-1-ben Sebastian Vettel és Charles Leclerc ütközete. A Ferrari akadémiájának korábbi vezetője figyelmeztet, a vörösök újonca rögtön a győzelemért fog menni.

A 2019-es szezon egyik nagy kérdése, hogy mire megy a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel az F1-es mércével mérve zöldfülű Charles Leclerc ellen a Ferrarinál. A 21 éves monacói pilóta már többször elmondta, hogy természetesen már az idén nyerni szeretne, német kollégája pedig mindenkit biztosított róla, hogy nem változnak a játékszabályok Kimi Räikkönen távozása után sem, azaz Leclerc-rel is a pályán fogják eldönteni, hogy melyikük végez előrébb. Ebben bízik Massimo Rivola, a Ferrari versenyzői akadémiájának éléről a tavalyi év végén távozott szakember is, aki végigkísérte a vörösök újoncának tanulóéveit, és állítja, egyedül Fernando Alonsóban látta eddig ugyanazt, mint Leclerc-ben.

Rivola és Leclerc azután is jóban maradtak, hogy a monacói az F1-be lépve kikerült a versenyzői akadémiáról Forrás: DPPI/Florent Gooden

Rivola 2016-ban váltotta Luca Baldisserrit a Ferrari versenyző akadémiájának élén, addig a Scuderia sportigazgatója volt. Leclerc ebben a szezonban lett GP3-as bajnok, majd 2017-ben óriási fölénnyel megnyerte a Forma-2-t is.

Ez alatt az idő alatt Rivola volt a mentora, akinek szavai figyelmeztethetik Sebastian Vettelt, bizony ne számítson könnyű menetre új csapattársa ellen.

„Hiszem és remélem, hogy a Ferrari mindkét versenyzőnek meg fogja adni ugyanazokat a lehetőségeket, hogy a jobb pilóta érvényesüljön – nyilatkozta Rivola a Gazzetta dello Sportnak. – Sebastian négyszeres világbajnok, az ötödik idénye lesz ez a csapattal. Charles mindössze 21 éves, egyetlen Forma-1-es szezonnal a háta mögött, és noha az idei szezonja tanulóévnek tűnhet,

Rivola elmondta, hogy nagyon sokat dolgoztak Leclerc mentális felkészítésén az akadémiai évek alatt, ami már a GP3-ban és Forma-2-ben is megmutatkozott.

Két sajnálatos haláleset is megedzette azonban a fiatal pilótát, barátja és mentora, Jules Bianchi 2015-ös elvesztése, valamint édesapja 2017-es halála.

„Nagyon elszánt, és csak versenyeket akar nyerni, ami egy közös ösztön az összes nagy bajnokban. Az ő esetében úgy gondolom, hogy a személyiségét megerősítették a tragédiák, amelyeket át kellett éljen Jules [Bianchi] és az édesapja halálakor.”

Rivola arra számít, hogy Leclerc versenyezhet majd Vettellel, és egyből gyors is lesz Forrás: Scuderia Ferrari Twitter

Rivola elárulta, Bianchi már előre ódákat zengett neki Leclerc-ről. „Először a barátja, Jules Bianchi hívta fel rá a figyelmemet.

A korábbi akadémiavezető együtt dolgozott Sebastian Vettellel a német 2007-es Toro Rossó-s bemutatkozásakor, valamint Fernando Alonsóval a spanyol 2001-es, minardis debütálása alatt.

A két bajnok és Leclerc közül Alonsóban és a Ferrari új üdvöskéjében látta ugyanazt.

„Néhány alkalommal tátva maradt tőle a szám. A 2017-es szezonban uralta a Forma-2-es bajnokságot, amikor pedig kizárták a Belga Nagydíjról az első futamon aratott győzelme után, és a második versenyt az utolsó helyről kellett kezdenie, egyszerűen csak annyit mondott nekem, »Max, boldog vagyok, végre megelőzhetek pár versenyzőt.« Egyedül Fernandóban láttam ugyanazt a versenyzői haragot, ami megvan Charles-ban. Mindig sikerül valami különlegeset előhúznia az időmérős körei alatt.”

Andretti szerint hiba lenne összeengedni Leclerc-t és Vettelt

Az 1978-as Forma-1-es világbajnok Mario Andretti olasz származású amerikaiként azok közé tartozik, akik már csak kötelességből is szorítanak a Ferrari sikereiért. A 78 éves legenda szerint azonban nem biztos, hogy Maranellóban a megfelelő döntést hozták Leclerc szerződtetésével, mivel szerinte ez megbonthatja a csapaton belüli egyensúlyt. „Leclerc nagyon jónak tűnik, a fiatalsága miatt pedig nagy jövő előtt állhat.

– nyilatkozta a PlanetF1-nek. – Egy csapatban lennie kell első és második számú versenyzőnek, két első számú sosem működőképes.”

Nem mindenki szerint tesz jót a Ferrarinak, ha Vettel és Leclerc egymással csatázik Forrás: NurPhoto/Xavier Bonilla

Andretti úgy gondolja, hogy a Ferrarinak egyértelműen Vettelre kellene építenie. „Ő abszolút a megfelelő ember a Ferrarinak.

Ő a megfelelő pilóta a munkára. Szerintem nehéz megmondani, hogy ő vagy Hamilton-e a jobb, mert különböző autókat vezetnek, de mindketten jók.”