Társoldalunk:

Rivola: Remélem, Leclerc és Vettel egyenlő feltételeket kap

2019.01.15. 09:29

Az idei év egyik legjobban várt párharca a Forma-1-ben Sebastian Vettel és Charles Leclerc ütközete. A Ferrari akadémiájának korábbi vezetője figyelmeztet, a vörösök újonca rögtön a győzelemért fog menni.

A 2019-es szezon egyik nagy kérdése, hogy mire megy a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel az F1-es mércével mérve zöldfülű Charles Leclerc ellen a Ferrarinál. A 21 éves monacói pilóta már többször elmondta, hogy természetesen már az idén nyerni szeretne, német kollégája pedig mindenkit biztosított róla, hogy nem változnak a játékszabályok Kimi Räikkönen távozása után sem, azaz Leclerc-rel is a pályán fogják eldönteni, hogy melyikük végez előrébb. Ebben bízik Massimo Rivola, a Ferrari versenyzői akadémiájának éléről a tavalyi év végén távozott szakember is, aki végigkísérte a vörösök újoncának tanulóéveit, és állítja, egyedül Fernando Alonsóban látta eddig ugyanazt, mint Leclerc-ben.

Rivola és Leclerc azután is jóban maradtak, hogy a monacói az F1-be lépve kikerült a versenyzői akadémiárólForrás: DPPI/Florent Gooden

Rivola 2016-ban váltotta Luca Baldisserrit a Ferrari versenyző akadémiájának élén, addig a Scuderia sportigazgatója volt. Leclerc ebben a szezonban lett GP3-as bajnok, majd 2017-ben óriási fölénnyel megnyerte a Forma-2-t is.

Ez alatt az idő alatt Rivola volt a mentora, akinek szavai figyelmeztethetik Sebastian Vettelt, bizony ne számítson könnyű menetre új csapattársa ellen.

„Hiszem és remélem, hogy a Ferrari mindkét versenyzőnek meg fogja adni ugyanazokat a lehetőségeket, hogy a jobb pilóta érvényesüljön – nyilatkozta Rivola a Gazzetta dello Sportnak. – Sebastian négyszeres világbajnok, az ötödik idénye lesz ez a csapattal. Charles mindössze 21 éves, egyetlen Forma-1-es szezonnal a háta mögött, és noha az idei szezonja tanulóévnek tűnhet, mindenki mérget vehet rá, hogy az első perctől fogva meg fog próbálni nyerni.

Rivola elmondta, hogy nagyon sokat dolgoztak Leclerc mentális felkészítésén az akadémiai évek alatt, ami már a GP3-ban és Forma-2-ben is megmutatkozott. Két sajnálatos haláleset is megedzette azonban a fiatal pilótát, barátja és mentora, Jules Bianchi 2015-ös elvesztése, valamint édesapja 2017-es halála. „Nagyon elszánt, és csak versenyeket akar nyerni, ami egy közös ösztön az összes nagy bajnokban. Az ő esetében úgy gondolom, hogy a személyiségét megerősítették a tragédiák, amelyeket át kellett éljen Jules [Bianchi] és az édesapja halálakor.”

Rivola arra számít, hogy Leclerc versenyezhet majd Vettellel, és egyből gyors is leszForrás: Scuderia Ferrari Twitter

Rivola elárulta, Bianchi már előre ódákat zengett neki Leclerc-ről. „Először a barátja, Jules Bianchi hívta fel rá a figyelmemet. Amikor az akadémián volt, csak arról tudott beszélni, hogy mennyire jó ez a kölyök. A szabad hétvégéin mentorálta őt, és szerelte a gokartjait Franciaországban.

A korábbi akadémiavezető együtt dolgozott Sebastian Vettellel a német 2007-es Toro Rossó-s bemutatkozásakor, valamint Fernando Alonsóval a spanyol 2001-es, minardis debütálása alatt.

A két bajnok és Leclerc közül Alonsóban és a Ferrari új üdvöskéjében látta ugyanazt.

„Néhány alkalommal tátva maradt tőle a szám. A 2017-es szezonban uralta a Forma-2-es bajnokságot, amikor pedig kizárták a Belga Nagydíjról az első futamon aratott győzelme után, és a második versenyt az utolsó helyről kellett kezdenie, egyszerűen csak annyit mondott nekem, »Max, boldog vagyok, végre megelőzhetek pár versenyzőt.« Egyedül Fernandóban láttam ugyanazt a versenyzői haragot, ami megvan Charles-ban. Mindig sikerül valami különlegeset előhúznia az időmérős körei alatt.”

Andretti szerint hiba lenne összeengedni Leclerc-t és Vettelt

Az 1978-as Forma-1-es világbajnok Mario Andretti olasz származású amerikaiként azok közé tartozik, akik már csak kötelességből is szorítanak a Ferrari sikereiért. A 78 éves legenda szerint azonban nem biztos, hogy Maranellóban a megfelelő döntést hozták Leclerc szerződtetésével, mivel szerinte ez megbonthatja a csapaton belüli egyensúlyt. „Leclerc nagyon jónak tűnik, a fiatalsága miatt pedig nagy jövő előtt állhat. Marchionne öltete volt előléptetni őt, de nem tudom, hogy ez volt-e a helyes pillanat ehhez – nyilatkozta a PlanetF1-nek. – Egy csapatban lennie kell első és második számú versenyzőnek, két első számú sosem működőképes.”

Nem mindenki szerint tesz jót a Ferrarinak, ha Vettel és Leclerc egymással csatázikForrás: NurPhoto/Xavier Bonilla

Andretti úgy gondolja, hogy a Ferrarinak egyértelműen Vettelre kellene építenie. „Ő abszolút a megfelelő ember a Ferrarinak. Emlékszem, hogy az első Red Bull-lal töltött szezonjában megkérdeztem, hogy mik a céljai a jövőre nézve, ő pedig egyből rávágta, »a Ferrarinak vezetni.« Ő a megfelelő pilóta a munkára. Szerintem nehéz megmondani, hogy ő vagy Hamilton-e a jobb, mert különböző autókat vezetnek, de mindketten jók.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK