Hill: Nem értettem egyet Schumacherrel, de megértettem őt

Forma-1, Michael Schumacher, Damon Hill
German driver Michael Schumacher (L) speaks to reporters after grabbing the pole position of the Japanese Formula One Grand Prix on November 5, 1994, in Suzuka while second place British driver Damon Hill looks on. (Photo by Toru YAMANAKA / AFP)
Vágólapra másolva!
Az 1996-os világbajnok Damon Hill elárulta, szintet kellett lépnie, hogy versenyre kelhessen Michael Schumacherrel, akit a legjobbnak tart a vitás esetek ellenére is.

Csütörtökön ünnepelte a közvélemény Michael Schumacher 50. születésnapját, e kapcsán az F1 rengeteg érdekeltje jókívánságokat küldött a közösségi médiában. Kiemelten érdekesek azonban azok az egykori ellenfelek, akik színesítették a rekordbajnok pályafutását, hiszen az ellenük elért sikerek tették igazán naggyá Schumachert.

Az F1-ben az első komoly ellenfele a világbajnoki címekért folyó csatában Damon Hill volt, miután Alain Prost visszavonult, Ayrton Senna pedig életét vesztette. Hill 1994-ben és 1995-ben 2. lett Schumacher mögött, 1996-ban világbajnok lett, amikor a német pilóta a gyengélkedő Ferrarihoz került, később lényegében eltűnt a süllyesztőben.

Schumacher és Hill viszonya nem volt felhőtlen, de ez már a múlt Forrás: AFP/Toru Yamanaka

Bár az F1-es pályafutásuk során nem nagyon kedvelték egymást, több vitatott ütközésük is volt, Hill kisebb meglepetésére meghívták őt a kölni Motorworldben lévő Schumacher-kiállítás megnyitójára, de a Guardiannek adott interjújában elárulta, a gépének törlése miatt nem ért oda, csak később látogatott el egy magánúton a kiállításra, és Kerpenbe, Schumacher szülővárosába is.

– mondta Hill. – Ahogy az ember öregszik és visszatekint, az egész őrültségnek tűnik. Nagyon feszült időszak volt, mindenki nyerni akart, és néhányan átlépték a határokat. Ez egy döntés, amit az emberek meghoznak” – tette hozzá Hill, aki kijelentette, amikor értesült Schumacher 2013-as síbalesetéről, onnantól nem számít neki, hogy mit gondolt egykori ellenfele pályafutásáról.

Kemény csatákat vívtak egymással Forrás: AFP/Pascal Pavani

Hill az F1 hivatalos videócsatornáin is beszélt a Schumacherrel való csatáiról. Elárulta, szerinte Senna és ő sem tudhatta, hogy a német sportoló „lesz a világ legnagyszerűbb Forma-1-es pilótája”, és elismerte: „Sokkal mélyebbre kellett ásnom, mint korábban bármikor, hogy akár csak ugyanarra a szintre felhozzam magamat, mint Michael.”

Az 1994-es szezon során Schumacher nagy fölénybe került, aztán büntetések miatt a szezon végére Hill felzárkózott mellé, az utolsó futamon pedig egy ütközés döntött a világbajnoki cím sorsáról.

„Ez volt az egyik híres, ellentmondásos epizód a Forma-1 történetében. Egy a sok közül. Nem számítottam arra, hogy Michael kész lenne kiütni, amikor éppen megelőzöm. Most azt mondanám, hogy erről biztosan beszélnénk a csapatnál, mert meg kell nyerni a világbajnokságot és ők nem fogják hagyni, hogy megelőzzük őket. Hogy az ő helyében mit tettem volna? Nem tudom” – nevetett.

Hill úgy emlékezett vissza, hogy a verseny után nem, csak másnap reggel beszélt Schumacherrel. Szerinte „nagyon sok dolog keringett Michael körül, ami gyanakvást keltett az ellenfelei körében. Nem tudtam megérteni, hogy ha valaki ennyire tehetséges és ennyire kiváló, akkor miért akart még extra segítséget is. Michael is elismerné, hogy voltak pillanatok, amikor túlment a határon.”

Az 1996-os világbajnok ennek ellenére nem ítélte el egykori ellenfelét, mert megértette, hogy Schumacher milyen helyzetben volt.

„Hatalmas a hatása – mondta a Guardiannek. – Óriási sztár lett Németországban, mindenki azt hitte, hogy tud a vízen járni. Noha nem értettem egyet a sporthoz való hozzáállásával, tudom, hogy milyen nyomás alatt volt. Egy kicsit én is belekerültem a viharba, amikor mindenki tudni akar mindent, ami az ember életében történik. Most a családjának kell sok mindent kezelni, de látjuk, ahogy Mick megküzd ezzel, úgyhogy a történet tovább íródik.”

Hill az F1-es videóban is méltatta Schumachert, aki az eredmények és a pályafutása hossza tekintetében is alaposan túlszárnyalta őt.

„Az, hogy a legjobbá váljon, szerintem az életcélja volt, és úgy gondolom, elmondhatja, hogy elérte ezt. Azért vált olyan sikeressé a Forma-1-ben, mert teljesen elkötelezett volt, hogy a lehető legjobb helyzetbe hozza magát. Az összeszedettsége, a munkamorálja, az elszántsága és a versenyképessége kimagasló volt. Ha ezeket összerakjuk a tehetségével, kapunk valakit, aki verhetetlen, mint Michael.”