Centiken és métereken múlt Schumacher sorsa a síbalesetnél

Forma-1, Michael Schumacher, sí, Madonna di Campiglio, 2006, Scuderia Ferrari
AUTO - F1 2006 - MADONNA DI CAMPIGLIO (ITA) 15/01/2006 - PHOTO : GILLES LEVENT / DPPI N° 5 - MICHAEL SCHUMACHER (GER) / FERRARI - AMBIANCE - PORTRAIT SKI SKI HOBBY
Vágólapra másolva!
A korábbi hétszeres világbajnok életét gyökeresen megváltoztató síbaleset ötödik évfordulóján megszólalt a légimentést irányító szakember. Apróságoktól függött, hogy nem lett sokkal súlyosabb, vagy következmények nélküli az esés.

December 29-én volt 5 éve, hogy Michael Schumacher életveszélyes síbalesetet szenvedett a franciaországi Méribel síparadicsomban. A német autóversenyző életét meg tudták menteni, de azóta a világtól elzárva él, valószínűleg folyamatos gyógykezelés alatt áll, és csak a bizalmasai legszűkebb köre látogathatja, így szinte semmilyen hiteles információ nem szivárog ki róla.

Hosszú hallgatás után azonban a német Focus magazin hasábjain megszólalt Stephane Bozon, a helyi hegyirendőrség parancsnoka, aki a légimentést irányította Schumacher esetében is. Bozon korábban már kiállt a nyilvánosság elé, 2014-ben a Telegraph szerint megerősítette, hogy Schumacher a szabályosan kijelölt szakaszon kívül síelt, a balesetet okozó sziklákat pedig vékony, mindössze 10 centiméteres hóréteg fedte be.

Schumacher 2013. december 29-én történt síbalesetének helyszíne Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/David Ebener

Most is kijelentette, hogy a baleset a kijelölt sípálya mellett történt,

ez megnehezítette Schumacher szállítását, azonban mégis „szerencsésnek" nevezte a sportolót.

„Nyilvánvaló volt, hogy nagyon súlyos a helyzet, különben nem használtunk volna helikoptert – nyilatkozta. – Csupán pár perc telt el, amíg a helikopter a Courchevelben lévő bázisról Méribelbe érkezett."

„Ezért is döntöttek úgy, hogy először elrepülnek Môutiers-be, hogy stabilizálják [az állapotát], aztán szállították át a grenoble-i kórházba" – elevenítette fel az eseményeket Bozon, aki a baleset másnapján személyesen is elment a baleset helyszínére, látta a sziklákat is, fotókat, majd jelentést készített az esetről.

Helikopter érkezik a Grenoble-i egyetemi kórházba Schumacher balesete után egy nappal Forrás: AFP/PHILIPPE DESMAZES/Philippe Desmazes

A francia szakember a Focus hasábjain felfedte, hogy

az időjárási körülmények nem kedveztek Schumachernek, hiszen a hó elfedte a sziklákat, de a hóréteg nem volt elég vastag ahhoz, hogy veszélytelenné tegye őket.

„Az volt a különleges, hogy [a baleset előtti] napok során olyan kevés hó esett, hogy a sziklákat alig fedte el, csupán egy vékony hótakaró volt rajtuk."

Mivel Schumacher elhagyta a kijelölt szakaszt, a sípálya üzemeltetőjét nem vonták felelősségre. Bozon elárulta, ő sem tud semmit Schumacher aktuális állapotáról, de azt mondta, sokszor eszébe jut a hétszeres világbajnok esete, ha sziklákat lát a sípályán. „Ezért is szeretnék jó híreket hallani Michael Schumacherről" – tette hozzá.