Wolff: Bottasnak meg kell állnia a helyét a Mercedesnél

Forma-1, USA Nagydíj, Valtteri Bottas, Mercedes-AMG Petronas
AUSTIN, TX - OCTOBER 19: Valtteri Bottas of Finland and Mercedes GP looks on in the garage during practice for the United States Formula One Grand Prix at Circuit of The Americas on October 19, 2018 in Austin, United States. Mark Thompson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A csapatfőnök elismerte, hogy a finn pilóta több futamot is megnyerhetett volna az idei szezon során, de szerinte ez nem számít. Leszögezte: Az F1-ben csak a legjobbaknak van hely.

Felejthető évet tud maga mögött Valtteri Bottas, mivel 2012 óta az első olyan Mercedes-pilóta lett, aki nem tudott futamot nyerni az adott évi autójukkal, ráadásul csak az 5. helyet érte el az egyéni világbajnokságban, miközben csapattársa, Lewis Hamilton pályafutása ötödik világbajnoki címét is bezsebelhette.

Bottas rögtön azzal kezdte a szezont, hogy összetörte a Mercedest a melbourne-i időmérőn, de Bakuban csak néhány kilométer hiányzott neki a győzelemhez, mielőtt defekt miatt kiesett, Szocsiban pedig csapatutasítással parancsolták Hamilton mögé. A finn pilótának voltak fellángolásai, de Hamilton a nyári futamoktól ugyanúgy bedarálta őt, ahogy Sebastian Vettelt is.

Ez nem az ő éve volt Forrás: AFP/2018 Getty Images/Mark Thompson

Ennek ellenére Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke Hamilton mellett neki is szerződéshosszabbítást adott, viszont a brit versenyzővel ellentétben csak a 2019-es szezonra. Nem sokkal később kiderült, hogy a Mercedes protezsáltja, Esteban Ocon kiszorul a Force Indiától, és nyilvánvalóvá vált, hogy nem jut neki versenyzői ülés 2019-re, de Wolff leszögezte, hogy Oconnal számolnak az anyaistállónál.

Ocon jövőre a Mercedes tesztpilótája lesz, Wolff pedig már most célozgat arra, hogy Bottasnak javulnia kell, hogy 2020-ban is megtarthassa az állását.

„A Forma-1-ben minden pilótának körültekintőnek kell lennie. Ez egy igen brutális sportág, ahol csak a legjobbak élnek túl, ezt ők is pontosan tudják – fogalmazott átvitt értelemben a Reutersnek. – Bejutottak a világ 20 legjobb autóversenyzője közé, de minden évben bizonyítaniuk kell, hogy megérdemlik a helyüket. Ez nem csak Valtterire vonatkozik, hanem a többiekre is.”

Jövőre is ez lesz a felállás, utána már nem biztos Forrás: AFP/Justin Tallis

Noha ez első látásra egyértelmű üzenetnek tűnik Bottas felé, Wolff hozzátette, Bottas nagy küzdő, és nem lenne az F1-ben, ha ne vált volna „kimagasló versenyzővé.” Szerinte Bottas felvállalja, hogy Hamilton kihívója legyen, és megjegyezte, hogy Bottas az idén balszerencsés is volt. „Három versenyt is megnyerhetett volna, így kellett volna lennie, de ez nem számít.”

Wolff szerint a tél jókor jön versenyzőjének, aki jövőre ismét tiszta lappal állhat rajthoz.

„Minden versenyzőnél előfordulnak mentális visszaesések. Ez történt Valtterivel is, de dolgozni fog ezen a tél folyamán, és frissen tér majd vissza – vélte az osztrák szakember. – Minden pont lenullázódik, és ugyanolyan esélye lesz megnyerni a világbajnokságot, mint tavaly. Az biztos, hogy megvan a tehetsége és az intelligenciája.”