Hamilton magára haragította szülővárosának lakóit

Forma-1, Lewis Hamilton
5486556 28.04.2018 Mercedes team driver Lewis Hamilton during an autograph session at the Formula 1 Grand Prix of Europe fourth stage in Baku. MURAD ORUJOV / Sputnik
Vágólapra másolva!
Nem a legszerencsésebb szavakat használta Lewis Hamilton a BBC év végi díjátadóján, amikor azt próbálta érzékeltetni, hogy milyen szegénységből jutott el oda, ahol most van.

Nem először fordul elő, hogy Lewis Hamilton figyelmetlenségből adódóan olyan helyzetbe kerül, amely kapcsán később magyarázatot várnak tőle. Az idei szezon közben is volt több olyan pillanat, amikor a Mercedes világbajnoka nem a megfelelő szót vagy kifejezést használta egy interjú során, az emberek pedig olykor joggal, máskor kissé túlreagálva az esetet számon kérték rajta az elhangzottakat. Ugyanez történt legutóbb, a BBC éves díjátadó gáláján, amelyen Hamilton második lett a közönségszavazáson.

Hamilton nem valószínű, hogy gondolt, ekkora botrány lesz a szavaiból Forrás: Sputnik/Murad Orujov

A brit pilóta korábban egyszer már megnyerte a voksolást, most azonban a Tour de France-győztes Geraint Thomas beelőzte, ám könnyen lehet, hogy ebben szerepe volt szülővárosa, Stevenage lakóinak is,

akik igencsak felháborodtak azután, hogy Hamilton „nyomornegyednek" titulálta a lakóhelyüket.

„Hosszú utat tettünk meg, igazi álom volt számunkra, hogy családként változtassunk a dolgokon és elhagyjuk a nyomornegyedet” – mondta Hamilton a díjátadó színpadán a műsorvezető Gabby Logannak, majd rögtön rájött, hogy nem a legszerencsésebben fogalmazott.

Mindannyian nagyon magasra helyeztük a mércét, de csapatként értük el, amit elértünk."

Hamilton és édesapja valóban nehéz körülmények között kezdték, mielőtt eljutottak a Forma-1-be Forrás: AFP

Hamilton arra utalt a kijelentésével, hogy gyerekkorában a családjának nem volt sok pénze, az édesapja, Anthony Hamilton pedig több műszakban dolgozva hatalmas áldozatot hozott azért, hogy fiából autóversenyző lehessen.

Sharon Taylor, Stevenage városi tanácsának vezetője ennek ellenére nem volt elragadtatva az ötszörös világbajnok szavaitól és elmondta, hogy az emberek sértve érzik magukat Stevenage-ben.

„Csalódást keltő, hogy Lewis Hamilton nyomornegyedként hivatkozott Stevenage-re egy ilyen nagy nézettségű eseményen. Egyértelműen rájött arra, hogy mit is mondott, és megpróbálta kijavítani, de sajnos az emberek a városunkban, akik közül sokan csodálják és szurkolnak neki, nagyon sértve érezték magukat."

A kijelentés után a közösségi médiában többen támadták Hamiltont, köztünk a szintén Stevenage-ből származó Gobi Ranganathan, az angol válogatott mozgáskorlátozott tollaslabdázója.

„Büszkén viselem Stevenage zászlaját, ez a város tett azzá, aki ma vagyok, soha nem értem volna el mindezt a város és a tanács támogatása nélkül. Nem tökéletes, de az otthonom, amely sokat adhat az embereknek, csak ki kell nyitniuk a szemüket."

Gobi Ranganathan Sharon Taylor tweetjére reagált, amelyben a tanács vezetője csalódottságát fejezte ki Hamilton szavai miatt

Hamilton már több, mint 10 éve nem él Stevenage-ben, F1-es pályafutása kezdetén, 2007-ben Svájcba, majd 2010-ben Monacóba költözött a kedvezőbb adózási feltételek miatt. A BBC kereste a képviselőjét, hogy reagáljon a világbajnok szavaira, de Hamilton eddig sem nyilatkozat formájában, sem a közösségi médiában nem reagált.