Társoldalunk:

Vettel: A közösségi média nem az én világom

2018.12.13. 10:12

A német pilóta nem érzi szükségét annak, hogy kommunikáljon a külvilággal, akkor sem, ha ezzel esetleg pénzt is keresne. Úgy érzi, az F1 technológiai fejlődését sem lehet megállítani.

Sebastian Vettel az elmúlt évek során az F1-es mezőny egyik enigmájává vált azzal, hogy semmilyen nyilvános jelenlétet nem tart fenn a közösségi médiában, és a versenyek közti szünetekben szinte teljesen köddé válik. Az idei szezon során többször is elmondta, hogy szeret otthon, nyugalomban barkácsolni és hétköznapi teendőket is elvégezni, nem hiányzik neki az állandó figyelem.

Vettel nagyinterjút adott az Auto Motor und Sportnak, ebben egyebek mellett a közösségi médiához kötődő viszonyáról (illetve annak hiányáról) is beszélt. A Ferrari versenyzője úgy véli, az online platformok „pont az ellenkezőjét képviselik annak, amiről szólnának.”

Ezt a képet nem Vettel posztolta magárólForrás: Sputnik/Alexei Danichev

„Nem mutatnak valós képet. Ha az embernek milliónyi követője van, egy fotót sem tesznek ki cenzúra nélkül. Olyan ez, mint amikor azt érezzük, hogy ismerjük az embereket, akiket a tévében látunk. Ez egy színpad az önkifejezésre, amivel pénzt lehet keresni, de a felhasználók nem igazán tudnak meg semmit [a szereplőkről]. Ez a szórakoztatás kategóriájába tartozik.”

A német sportoló elárulta, meglepte, hogy már a nyilvánosságtól híresen viszolygó Kimi Räikkönen is megjelent a közösségi médiában. 

Megjegyezte: „Ezzel nyilvánvalóan sok pénzt lehet keresni, egyfajta valutává vált”, de szerinte neki nincs erre szüksége. „Én nem akarok [így] kommunikálni. Miért kellene megmondanom az embereknek, hogy éppen hol vagyok? Ezzel csak vesztegetném az időt. Nem akarom bírálni azokat, akik foglalkoznak ezzel, mindenki azt csinál, amit akar, de ez nem az én világom.”

Szerinte nem ártan az F1-nek, ha egyszerűbb lenneForrás: AFP/Andrej Isakovic

Manapság nem csak az interneten, de természetesen a versenyzésben is fontos szerep jut az adatoknak és a digitalizációnak, de Vettel arról sincs meggyőződve, hogy ez a helyes irány. „Persze, az adatok lehetővé teszik a számunkra, hogy gyorsabban képbe kerüljünk, de ez vajon mindig jobb így? Ezt akarjuk?” – tette fel a kérdést.

A világ ebbe az irányba tart, és ezt a sport sem tudja megtagadni.” 

„Nem csak a Forma-1, mert abban mindig is nagy szerepet játszott a technika, hanem közben más sportok is tudománnyá váltak. Mivel a tudás már rendelkezésre áll, nem lehet kikerülni. Ugyanakkor, szerintem jót tenne [ennek] a sportágnak, ha leegyszerűsítenénk.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK