Társoldalunk:

Schumachernek is szerencse kellett, Ocon ideje is eljön még

2018.12.13. 15:31

Korábbi csapatfőnöke, Otmar Szafnauer szerint nem jelzésértékű, hogy a fiatalok egyik legjobbjának tartott Esteban Oconnak jövőre nem jut ülés az F1-ben. Eddig elégedettek Lance Stroll munkájával.

Az egykori Force India-csapatnál folytatja F1-es pályafutását Lance Stroll, miután édesapja és konzorciuma megvásárolta a silverstone-i istálló eszközeit, és elküldték a fiatal pilóták egyik legjobbjának tartott Esteban Ocont. Stroll az F3-as Európa-bajnokság 2016-os bajnokaként érkezett az F1-be a Williamsszel, de erős anyagi háttere miatt egyelőre nem tartják sokra a mezőnyben.

Ehhez az is hozzátartozik, hogy a Williams az előző két szezon során nem remekelt, így Stroll csak a 2017-es bakui futamon elért 3. helyével és a szintén tavalyi Olasz Nagydíjra megszerzett 2. rajtkockájával tudta felhívni magára a figyelmet. Új csapatánál jövőre várhatóan jobb esélyei lesznek, főleg, hogy Otmar Szafnauer csapatfőnök szerint Stroll jó teljesítménnyel mutatkozott be náluk.

Stroll már tesztelte a Force IndiátForrás: Racing Point Force India F1 Team/Racing Point Force India F1 Team/James Moy Photography

„Lance abszolút élvezte az autóban eltöltött idejét – mondta Szafnauer az F1 hivatalos podcastjában az Abu-Dzabiban megtartott tesztről. – Azt mondta, hogy az autó azt csinálja, amit elvár tőle, ami jó. Lance bennünk is mély benyomást tett. Már akkor, amikor a szimulátorban vezetett, mert nagyon gyorsan lendületbe jött, és Esteban szintjét hozta a szimulátorban.”

Reméltük, hogy a szimulátorban mutatott tempója a pályán is megnyilvánul majd, és így lett. Nagyon gyors volt a pályán is.” 

Az amerikai szakember szerint Stroll készségein elsősorban a gumikezelés, az etapok megnyújtása és az időmérős teljesítmény terén kell majd dolgozni, de erre felkészültek, és úgy véli, a kanadai pilóta jó képzettséggel érkezik hozzájuk. „Gyors, általában remek munkát végez a rajtoknál és az első körben, javít a helyezésén, úgyhogy várjuk már vele a közös munkát.”

Ocon példaképe SchumacherForrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Stroll átigazolása azt is jelentette, hogy a Mercedes által támogatott Oconnak mennie kellett, és mivel a Renault és a McLaren sem akarta leigazolni őt a kötődése miatt, a Szafnauer által „a jövő bajnokának” tartott Ocon csak a Mercedes tartalékpilótájaként folytathatja a pályafutását. Ettől függetlenül nem úgy véli, hogy Ocon kiszorulása a mezőnyből rosszat sejtetne az F1-ről.  

Nem hiszem, hogy megtört volna valami, a Forma-1 mindig is ilyen volt. Különböző pilóták különböző körülmények közé kerülnek.” 

„Michael Schumacher is az egyik legjobb volt, de úgy jutott be [az F1-be], hogy Bertrand Gachot-t börtönbe küldték. Nem így tervezték, mázli volt, Bertrandnak meg balszerencse. A Forma-1 így működik. Esteban még fiatal, az idén akadtak lehetőségei, de a menedzsmentje miatt ez nem jött össze. Úgy gondolom azonban, hogy idővel a tehetség utat tör magának.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK