Társoldalunk:

Bottas követi Räikkönen példáját, ralizni fog

2018.12.11. 15:31

Kimi Räikkönen után az F1-es mezőny másik finn versenyzője, Valtteri Bottas is ralizásra adja a fejét, noha a Mercedes versenyzője egyelőre csak kitérőt tesz egy Ford Fiesta RS WRC volánja mögött.

Valtteri Bottas követi a legendás finn elődöket, és január végén elindul az Arctic Lapland Rallyn, a 2019-es finn ralibajnokság nyitófutamán. A Mercedes pilótája három héttel az F1-es előszezoni tesztek előtt ül autóba, a versenyt megelőzően pedig tesztelni is fog navigátorával, Timo Rautiainennel. Bottas korábban még nem vezetett raliautót, a legnagyobb kihívást azonban talán nem is az M-Sport Ford Fiesta RS WRC irányítása, hanem az itinerből vezetés jelenti majd neki.

Bottas egy futam erejéig raliautóra cseréli az F1-es MercedestForrás: AFP/Nelson Almeida

A versenyen ugyanolyan autóval indul, mint amilyennel Sébastien Ogier megnyerte az utóbbi két rali-világbajnokságot, de nemcsak a technika lesz kiváló minőségű alatta, hanem a navigátor is mellette, Timo Rautiainen ugyanis szintén világbajnok, Marcus Grönholmmal ért fel a csúcsra 2000-ben és 2002-ben. „Ez egy különleges lehetőség arra, hogy belekóstoljak a ralizás világába, mindenkinek köszönetet szeretnék mondani, aki lehetővé tette ezt – mondta Bottas. – Ez egy teljesen új terep nekem, miután nincs még tapasztalatom WRC-autóban. Autóversenyzőként mindig padlógázzal megyek, bármilyen autót is vezessek."

Korábban több finn Forma-1-es pilóta, az egyszeres világbajnok Keke Rosberg és Kimi Räikkönen, a kétszeres bajnok Mika Häkkinen, valamint a McLarennél és Renault-nál is vezető, előbbivel egyetlen F1-es futamát nyerő Heikki Kovalainen is részt vett az Arctic Lapland Rallyn.

Räikkönen később két szezont eltöltött a rali-világbajnokságon is, elmondása szerint pedig a legnehezebb feladatot az itinerből vezetés jelentette neki. Már az itiner elkészítése is külön művészet a raliban, a verseny előtt minden szakaszt legalább kétszer végigjár a pilóta a navigátorral és feljegyez mindent, amire majd vezetés közben szükség lehet. Menet közben az itinert olvasó navigátorra szinte még jobban támaszkodnak a pilóták, mint a saját szemükre, ez pedig a máshoz szokott F1-es versenyzőknek igen természetellenes tud lenni.

Festésében eltérő, de ilyen autóval, hasonló körülmények között vezet majd Bottas január végén (a képen Sébastien Ogier az idei svéd ralin)Forrás: DPPI/Frederic Le Floc H

„Eddig csak három pilóta mellett ültem raliautóban, de ez egy olyan izgalmas küldetés, hogy el kellett fogadnom a kihívást – mondta a Grönholmmal 144 világbajnoki futamon 30 győzelmet és 61 dobogós helyezést elérő Rautiainen. – Úgy gondolom, hogy egy olyan tehetséges kerékforgatóval, mint Valtteri, képesek leszünk megfelelő alapokat teremteni a tesztek során. A kihívást jelentő rész az itiner csínjának-bínjának elsajátítása lesz, valamint megtanulni azzal vezetni."

Bottas részvételét az AKK Motorsport által egy finn pilótáknak létrehozott program finanszírozza. A program célja minél több finn autóversenyzőt eljuttatni a motorsport elitjébe. Bottas természetesen már ott van, a raliban azonban még kezdőnek számít. Lehet, hogy már saját, Forma-1 utáni karrierjét készíti elő a Mercedes versenyzője?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK