Vágólapra másolva!
A Mercedes csapatfőnöke a szezon végén a tehetségkutatás fontosságát hangsúlyozta, pedig ősz elején majdnem lefújta a gyártó juniorprogramját.

Az F3-as Európa-bajnokság győzteseként Mick Schumacher is részt vett az FIA péntek este rendezett díjátadó gáláján, ahol Toto Wolff és Niki Lauda elnyerte az FIA elnöki különdíját, valamint Wolff a Mercedes csapatfőnökeként a konstruktőri világbajnokság trófeáját is átvehette. Amikor arról kérdezték, hogy a Mercedest érdekli-e az ifjabb Schumacher, Wolff kitérő választ adott.

Wolff „izgalmas fiatalembernek” nevezte Mick Schumachert, de leszögezte, hogy bár Mercedes-motorokat használva nyerte meg az F3-as Európa-bajnokságot, a német pilóta egyelőre nem tagja a Mercedes-Benz juniorprogramjának.

Mick Schumacher egy utcai Mercedesben Forrás: Daimler AG/Daimler AG

Schumacher néhány évvel ezelőtt részt vett a Mercedes év végi gáláján, Stuttgartban, és egy reklámkampányban is feltűnt, de egyelőre nem köteleződött el egyik gyártó mellett sem, holott ez ilyen stádiumban, a Forma-2 előtt már jellemző. A német pilóta a Prema istálló révén a Todt-családhoz, és ezáltal a Ferrarihoz közelebb áll, de nem tudni arról, hogy feléjük elkötelezett lenne.

– vélte Wolff. – [Mick] most megnyerte az F3-at, ezt kipipálta, és az F2-be megy, ami ismét igen nehéz kihívásnak ígérkezik egy csomó tapasztalt pilóta ellen. Nincs kétségem afelől, hogy megvan benne a lehetőség, hogy sikeres Forma-1-es pilóta legyen. Egy napon talán velünk, talán nem” – mondta az osztrák üzletember.

Michael Schumacher 1989-ben a Sauber-Mercedesszel Forrás: Daimler AG

A Mercedes az elmúlt évek során felpörgette a juniorprogramját, de az idén Wolff megkérdőjelezte ennek létjogosultságát, miután nem tudtak F1-es üléseket szerezni a tehetségeiknek. Pascal Wehrleint el is engedték a programból, Esteban Ocon a Mercedes tesztpilótája lett versenyzés helyett, George Russellt pedig a Williams a Mercedestől függetlenül igazolta le.

Szentpéterváron azonban Wolff elmondta, ő személyesen is szívesen mentorálja a fiatalokat, és úgy vélte, „a Mercedes számára nagyon fontos, hogy szerepet játsszon” a tehetségkutatás terén.

„Michael Schumacher is a Mercedes tehetségeként indult a sportautó-bajnokságban, és később minden idők legjobbja lett. Manapság ugyanúgy keresünk fiatalokat, ahogy a múltban is tettük, Pascal Wehrlein, Esteban Ocon és George Russell révén, reméljük, ezek a gyerekek bejutnak a Forma-1-be, karriert csinálnak, és remélhetőleg egy napon a Mercedesnél kötnek ki.”