Nem a tervek szerint halad a Mercedes 2019-es felkészülése

Forma-1, Valtteri Bottas, Mercedes-AMG Petronas, Abu-dzabi teszt
YAS MARINA CIRCUIT, UNITED ARAB EMIRATES - NOVEMBER 28: Valtteri Bottas, Mercedes-AMG F1 W09 EQ Power+ during the Test Days at Yas Marina Circuit on November 28, 2018 in Yas Marina Circuit, United Arab Emirates. (Photo by Mark Sutton / Sutton Images)
Vágólapra másolva!
Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke arról beszélt egy szponzoreseményen, hogy a bokszutcai pletykák alapján magasabb fokozatba kellett kapcsolniuk, mert a többi csapat előrébb tart, mint gondolták.

Téli szünet ide vagy oda, a Forma-1-es csapatok már hónapokkal ezelőtt megkezdték a felkészülést a 2019-es szezonra, az előttünk álló időszakban pedig turbófokozatba kapcsolnak, hogy a februári tesztekre lehetőleg mindennel elkészüljenek. Címvédőként kívülről úgy tűnhet, hogy a Mercedes van a legkényelmesebb helyzetben, a nyomás viszont rajtuk is hatalmas, a Ferrari ugyanis 2018-ban többször megmutatta, hogy képes felérni a szintjükre. A vörösök az erőforrás terén is nagyot léptek előre, és vélhetően 2019-re sem akarnak visszavenni a tempóból, éppen ezért lehet kicsit aggasztó Toto Wolff elejtett mondata, mely szerint a Mercedes motorfejlesztésében nem minden halad a tervek szerint.

Bottasszal már az Abu-dzabi teszten nekiláttak a 2019-es felkészülésnek Forrás: Mark Sutton / Sutton Images/Motorsport Images

A hibrid-éra 2014-es kezdete óta az Ezüstnyilakban dohogó erőforrások jelentették az etalont, a 2018-as volt az első szezon, amelyben nem egyértelműen az övék volt a legjobb motor. Nyilvánvalóan arra törekednek, hogy 2019-re visszaállítsák az elillant fölényüket, ez azonban nem lesz könnyű.

A Mercedes csapatfőnöke az egyik szponzor által rendezett médiaeseményen arról beszélt, hogy a céljaik a következő idényre sem kevésbé ambiciózusak.

„Borzasztóan nagy a fejlesztési verseny, ami jelenleg is zajlik, hogy itt beszélgetek önökkel – mondta Wolff. – Leszorítóerőt találni, csökkenteni a légellenállást és természetesen több lóerőt adni a motorhoz. Nagyon ambiciózus célokat tűztünk ki, valójában hat héttel ezelőtt magasabbra is helyeztük a lécet, mert olyan pletykákat hallottunk, hogy a többiek jól haladnak."

Hamilton győzelemmel zárta a 2018-as szezont, a csapat pedig szeretné, ha a 2019-est hasonló módon kezdené Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A többiek alatt nyilvánvalóan a Ferrarit és a Red Bullt értette, jelenleg ez a két csapat jelent valós veszélyt a Mercedesre. És ha ez nem lenne elég, a címvédő fejlesztési üteme kisebb csorbát szenvedett az elmúlt időszakban.

A nálunk dolgozó srácok azonban nagyon ambiciózusak, úgyhogy optimista vagyok. Mindenre fény derül a melbourne-i időmérő edzésen, a csapatok akkor fogják kiteríteni a lapjaikat."

Wolff megsérült az ünneplésben

Annak ellenére, hogy a 2019-es szezon közelebb van, mint gondolnánk, Abu-Dzabiban természetesen még minden az ünneplésről szólt a Mercedesnek, amely az idénnyel ellentétben nem sikerült tökéletesre, a csapatfőnök térde ugyanis nem bírta a terhelést.

Az egyik híres versenyző, aki ott volt, azt mondta, »a testedben egyedül az agyad működik, a többi kuka«."

Wolff egy kicsit túlzásba vihette a partizást Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Wolff nem először sérült meg, mióta ő a Mercedes csapatfőnöke, 2014-ben eltörte a vállát, kulcscsontját, könyökét és csuklóját egy csapattal közös biciklizésen, a 2015-ös szezon előtt pedig a térdkalácsa jutott ugyanerre a sorsra edzés közben.