Társoldalunk:

Jean Todt: A Schumacherrel töltött időszak volt életem legjobbja

2018.12.04. 10:48

A jelenleg a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöki pozícióját betöltő Jean Todt életműdíjat vett át, beszédében pedig elérzékenyülve mesélt a Michael Schumacherhez fűződő kapcsolatáról.

Jean Todt és Michael Schumacher munkakapcsolata szoros barátsággá alakult a Ferrarinál töltött évek alatt, a Scuderia korábbi csapatfőnöke és sztárpilótája 1996-tól 2006-ig dolgozott együtt ebben a felállásban, 2007-ben, Todt utolsó csapatfőnökként eltöltött szezonjában pedig a hétszeres világbajnok tanácsadóként segítette az istállót.

A barátság később sem szakadt meg, a német versenyzőlegenda 2013-as síbalesete után pedig Todt azon kevesek közé tartozik, akik rendszeresen látogathatják a továbbra is ágyhoz kötött bajnokot. A jelenleg az FIA elnökeként tevékenykedő 72 éves francia a német Auto Bild életműdíjának átvételekor mondott beszédében elérzékenyülten beszélt Schumacherről.

Todt és Schumacher utolsó előtti közös győzelmüket ünneplik a 2006-os Olasz NagydíjonForrás: AFP/Damien Meyer

Todt és Schumacher összesen 5 egyéni és 6 konstruktőri világbajnoki címet nyert együtt a Ferrarinál, és már első közös évükben bebizonyították, hogy mindketten kiállnak a másikért. A francia 1993-ban lett a Scuderia csapatfőnöke, Schumacher első, 1996-os szezonjában pedig az elmaradó eredmények miatt sokan a fejét követelték, a német pilóta azonban közölte, ha Todt megy, akkor ő is.

Többek között erre a szoros kapcsolatra emlékezett vissza Todt, aki már a díj átvételekor meghatódott.

„Nagyon megérintett a dolog, a sírás határán vagyok. Amikor az ember sikeres, örül, ha visszaadhat valamit. Ezt teszem most, az FIA elnökeként” – mondta, majd Schumacherről is szót ejtett. Az irodámban és a lakásomban mindenütt képek lógnak róla a falon. A Michaellel töltött időre mindig is életem legjobb időszakaként fogok emlékezni. Szeretjük egymást, mert hihetetlen történetet írtunk ketten együtt, és azért is, mert mindig összetartottunk a nehéz időkben."

Az 1996-os Spanyol Nagydíjon ünnepelhették első győzelmüket együttForrás: AFP/Eric Cabanis

Schumacher állapotáról továbbra sem közöl a nyilvánossággal semmit a családja, Todt azonban tisztában van a helyzettel, egy korábbi interjúban ugyanis elmondta, hogy havonta kétszer látogatja barátját, és azt kívánja, „bárcsak más lenne a helyzet."

Schumacher fia is díjat kapott

A jövőre a Forma-2-ben a Prema színeiben induló Mick Schumacher sem maradt elismerés nélkül a szezon végeztével, a Brit Királyi Autóversenyzői Klub (BRDC) éves díjátadóján ugyanis megkapta a John Cooper trófeát, azt a díjat, amely annak a GP3-ban vagy F3-ban versenyző pilótának jár, akiben megvan a potenciál, hogy a jövőben Forma-1-es világbajnok legyen.

Mick Schumacher egyébként már túlvan az F2-es bemutatkozáson, Abu-Dzabiban az F1-es teszt után rendezett kollektív gyakorláson három napon át ismerkedhetett jövő évi munkaeszközével. „Sokat tanultam, de még sokat kell tanulnom ezután is, de izgatottan várom a kihívást" – írta Instagramján.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK