Jean Todt: A Schumacherrel töltött időszak volt életem legjobbja

Forma-1, Jean Todt, Michael Schumacher, Scuderia Ferrari, Olasz Nagydíj, 2006
German Ferrari driver Michael Schumacher (R) and French Ferrari General Director Jean Todt celebrate on the podium of the Monza racetrack after the Italian Formula One Grand prix, 10 September 2006 in Monza. German Ferrari driver Michael Schumacher won the race ahead of Finnish McLaren-Mercedes driver Kimi Raikkonen and Polish BMW Sauber driver Robert Kubica. AFP PHOTO DAMIEN MEYER (Photo by DAMIEN MEYER / AFP)
Vágólapra másolva!
A jelenleg a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöki pozícióját betöltő Jean Todt életműdíjat vett át, beszédében pedig elérzékenyülve mesélt a Michael Schumacherhez fűződő kapcsolatáról.

Jean Todt és Michael Schumacher munkakapcsolata szoros barátsággá alakult a Ferrarinál töltött évek alatt, a Scuderia korábbi csapatfőnöke és sztárpilótája 1996-tól 2006-ig dolgozott együtt ebben a felállásban, 2007-ben, Todt utolsó csapatfőnökként eltöltött szezonjában pedig a hétszeres világbajnok tanácsadóként segítette az istállót.

A barátság később sem szakadt meg, a német versenyzőlegenda 2013-as síbalesete után pedig Todt azon kevesek közé tartozik, akik rendszeresen látogathatják a továbbra is ágyhoz kötött bajnokot. A jelenleg az FIA elnökeként tevékenykedő 72 éves francia a német Auto Bild életműdíjának átvételekor mondott beszédében elérzékenyülten beszélt Schumacherről.

Todt és Schumacher utolsó előtti közös győzelmüket ünneplik a 2006-os Olasz Nagydíjon Forrás: AFP/Damien Meyer

Todt és Schumacher összesen 5 egyéni és 6 konstruktőri világbajnoki címet nyert együtt a Ferrarinál, és már első közös évükben bebizonyították, hogy mindketten kiállnak a másikért. A francia 1993-ban lett a Scuderia csapatfőnöke, Schumacher első, 1996-os szezonjában pedig az elmaradó eredmények miatt sokan a fejét követelték, a német pilóta azonban közölte, ha Todt megy, akkor ő is.

Többek között erre a szoros kapcsolatra emlékezett vissza Todt, aki már a díj átvételekor meghatódott.

„Nagyon megérintett a dolog, a sírás határán vagyok. Amikor az ember sikeres, örül, ha visszaadhat valamit. Ezt teszem most, az FIA elnökeként” – mondta, majd Schumacherről is szót ejtett.

Szeretjük egymást, mert hihetetlen történetet írtunk ketten együtt, és azért is, mert mindig összetartottunk a nehéz időkben."

Az 1996-os Spanyol Nagydíjon ünnepelhették első győzelmüket együtt Forrás: AFP/Eric Cabanis

Schumacher állapotáról továbbra sem közöl a nyilvánossággal semmit a családja, Todt azonban tisztában van a helyzettel, egy korábbi interjúban ugyanis elmondta, hogy havonta kétszer látogatja barátját, és azt kívánja, „bárcsak más lenne a helyzet."

Schumacher fia is díjat kapott

A jövőre a Forma-2-ben a Prema színeiben induló Mick Schumacher sem maradt elismerés nélkül a szezon végeztével,

a Brit Királyi Autóversenyzői Klub (BRDC) éves díjátadóján ugyanis megkapta a John Cooper trófeát,

azt a díjat, amely annak a GP3-ban vagy F3-ban versenyző pilótának jár, akiben megvan a potenciál, hogy a jövőben Forma-1-es világbajnok legyen.

Mick Schumacher egyébként már túlvan az F2-es bemutatkozáson, Abu-Dzabiban az F1-es teszt után rendezett kollektív gyakorláson három napon át ismerkedhetett jövő évi munkaeszközével. „Sokat tanultam, de még sokat kell tanulnom ezután is, de izgatottan várom a kihívást" – írta Instagramján.