Vágólapra másolva!
Bejelentette a Toro Rosso a londoni születésű, thai nemzetiségű Alexander Albon szerződtetését, így szinte teljes az F1 2019-es versenyzői felállása.

Mindkét pilótáját lecseréli a 2019-es szezonra a Toro Rosso, miután Pierre Gasly a Red Bullnál folytatja a pályafutását Daniel Ricciardo helyén, Brendon Hartley pedig nem kapott bizalmat egy újabb idényre. A pilótapáros első tagját már korábban bejelentették, és az Abu-dzabi Nagydíj másnapján azt is megerősítették, hogy Danyiil Kvjat csapattársa Alexander Albon lesz.

Albon londoni születésű, de thaiföldi származású és thai színekben versenyez, így az 1950 és 1955 között résztvevő Prince Birabongse óta az ország első thai F1-es pilóta lesz. A 22 esztendős sportoló természetesen gokartozással kezdte a pályafutását, 2012-ben csatlakozott a Red Bull pilótaprogramjához, de onnan később eltanácsolták.

Albon F1-es pilóta lett Forrás: DPPI/Dppi

A thai pilóta 2016-ban a 2. helyezést érte el a GP3-ban akkori csapattársa, Charles Leclerc mögött, az idén pedig a 3. helyezést érte el a Forma-2-ben a Williamshez szerződtetett George Russell, és a McLarenhez kerülő Lando Norris mögött. Úgy volt, hogy Albon a Nissan színeiben a Formula-E-ben versenyez tovább, de a Red Bull az első tesztek előtt újra ajánlatot tett neki.

– összegzett Franz Tost, a Toro Rosso csapatfőnöke. – A riválisai ellen végrehajtott előzései megmutatják, hogy készen áll, és érett a versenyzésre a Forma-1-ben. A Scuderia Toro Rosso nagyon várja már 2019-et, mivel Danyiil és Alex révén két fiatal, nagyon erős és versenyképes pilótánk lesz” – tette hozzá.

A Toro Rosso jövőre sok alkatrészt a Red Bulltól kap majd Forrás: Peter Fox/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool

Albon szerint „csodálatos érzés” tudni, hogy a Forma-1-ben folytathatja a pályafutását, és kiemelte, hogy kemény munkával szerezte meg a lehetőséget, miután a Red Bull eltanácsolta, majd köszönetet mondott Helmut Markónak és a vállalatnak, hogy újra bizalmat szavaztak neki. „Mindig is megőrültem a motorsportokért, és a Forma-1 volt az álmom, mióta először autóba ültem.”

A Toro Rosso bejelentése révén lényegében teljessé vált a Forma-1 2019-es rajtrácsa,

mivel már csak Lance Stroll átigazolását nem erősítették meg a Force Indiánál, de miután édesapja megvásárolta a csapatot, egyértelmű, hogy a kanadai pilóta a silverstone-i istállónál folytatja majd a versenyzést.

A Forma-1 2019-es mezőnye

Mercedes: Lewis Hamilton, Valtteri Bottas
Ferrari: Sebastian Vettel, Charles Leclerc
Red Bull: Max Verstappen, Pierre Gasly
Force India*: Sergio Pérez, Lance Stroll**
Williams: George Russell, Robert Kubica
Renault: Daniel Ricciardo, Nico Hülkenberg
Toro Rosso: Danyiil Kvjat, Alex Albon
Haas: Romain Grosjean, Kevin Magnussen
McLaren: Carlos Sainz, Lando Norris
Sauber: Kimi Räikkönen, Antonio Giovinazzi

* Valószínűleg más néven
** Hivatalosan még nincs megerősítve