Vágólapra másolva!
A Haas álláspontja szerint a Force India nem tekinthető konstruktőrnek, a sportfelügyelők azonban nem adtak teret a panaszoknak.

Zavartalanul folytatódhat az Abu-dzabi Nagydíj, miután az FIA sportfelügyelői elutasították a Haas óvását a Force India autói ellen. A Haas egy bonyolult pénzügyi vita részeként nyújtotta be az óvást, úgy vélték, hogy a szabályok szerint ellenfelük nem vehetne részt a világbajnokságban, mert nem tekinthetők konstruktőrnek.

Jelenlegi formájában az ún. Racing Point Force India a Belga Nagydíjtól létezik, akkor új nevezőként indultak a Sahara Force India helyén, annak eszközeit felvásárolva. Jogi eszközökkel a Haas amellett érvelt, hogy a Force India egy ellenféltől szerzett be alkatrészeket, de a sportfelügyelők szerint ez nem állja meg a helyét, mert a korábbi formájában a Force India már nem létezik.

A csatát elbukta a Haas, de a háborút még nem biztos Forrás: Motorsport Images/Glenn Dunbar

„A Force India Formula One Team 2018. augusztus 16-tól nem felel meg a résztvevő és a konstruktőr definíciójának az FIA szerint, mivel minden eszközüket értékesítették. Ettől a pillanattól nem rendelkeztek a kötelezettségeik ellátásához szükséges forrásokkal” – írták.

Leszögezték azt is, hogy ezen a napon az „új” Force India megkapta a szuperlicencet, innentől résztvevőnek tekinthető. A szövevényes dokumentum hivatkozik egy ún. „Budapest megállapodásra” is, ennek azonban az FIA nem a részese, ezért nem vették figyelembe, ezzel lényegében visszadobták a labdát a Haasnak, hogy a pénzügyekről egyeztessenek a Liberty Mediával.

A Force India megmentése még most is problémákat okoz Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke a Sky Sportsnak megerősítette, hogy „csak a pénzen” marakodnak, de kijelentette, ők nem többet akarnak, hanem egyenlő elbánást. Kifogásolják, hogy ők elestek körülbelül 60 millió dollártól, mert új konstruktőrként az első két évben nem részesültek a jogdíjak egy kategóriájából, a Force India viszont várhatóan rögtön kap a pénzből.

Steiner szerint egyelőre tanulmányozzák a nyolcoldalas dokumentumot,

várhatóan további lépéseket csak a versenyhétvége után tesznek, azt sem tudta megmondani, hogy fellebbeznek-e a döntés ellen.