Társoldalunk:

Vettelt csak erősebbé teszi, hogy Hamilton legyőzte

2018.11.16. 18:48

Jock Clear, a Ferrari mérnökigazgatója sikert és kudarcot is átélt már karrierje alatt, tapasztalatai alapján pedig úgy gondolja, Vettel jövőre motiváltabb lesz amiatt, hogy az idén kikapott.

A szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjra gyakorlatilag nem maradt eldönteni való lényegi kérdés az élcsapatok számára, a Ferrari Brazíliában a konstruktőri világbajnoki címet is elbukta, az egyetlen célja így az lehet, hogy győzelemmel menjen a téli szünetre. A kudarccal végződő 2018-as szezon utánra Maurizio Arrivabene csapatfőnök korábban az átszervezések lehetőségét sem vetette el, Sebastian Vettel pedig utalt rá, hogy fájdalmasan hosszú lesz neki a pihenő, Jock Clear, az istálló mérnökigazgatója szerint azonban a négyszeres világbajnok erőt meríthet a kudarcból, és jövőre erősebben térhet vissza.

Vettel tudatosan kockáztatott - mondja a Ferrari mérnökeForrás: AFP/Evaristo Sa

Vettel az idén a tőle megszokottnál jóval többet hibázott, ezt ő is elismerte. Legnagyobb melléfogása a Német Nagydíjon történt kiesés volt az élről,

a szezon második felében pedig többen megkérdőjelezték, hogy bírja-e egyáltalán a bajnoki csatával járó nyomást. Jock Clear szerint igen, sőt.

„Az tény, hogy a hozzá hasonló kaliberű versenyzők élvezik a nyomást. A top atléták megméretik magukat a legjobbakkal, a nyomás pedig ott van, ez a munka része. Szerintem élvezte a szezont – nyilatkozta a Ferrari rangidős mérnöke. – Voltak hullámhegyek és hullámvölgyek, de miként azt nyilatkozta is, a 2009-es bajnoki vereség jobban frusztrálta."

Összességében véve úgy vágott bele az idei csatába, hogy hajlandó volt kockázatot vállalni, mindent beleadni, a csapat pedig ennek a része, mindannyian hozzátettük a magunkét a hullámhegyekhez és a hullámvölgyekhez is."

Vettelt erősebbé teheti a vereségForrás: DPPI/Florent Gooden

Clear amondó, hogy Vettelt nem gyengíti, hanem éppen ellenkezőleg, motiválja, hogy zsinórban másodszor is alulmaradt Hamiltonnal szemben. Szerintem Seb szemszögéből csak erősebbé teszi őt, hogy jövőre visszajöhet és azt mondhatja, »befejezetlen ügyem van.«"

A Scuderia mérnöke elárulta, hogy csapaton belül nem kerestek kimondottan egy indokot arra, hogy miért szenvedtek vereséget az idén, a kudarc okát abban látják, hogy a Mercedes állandóbb teljesítményt nyújtott a szezon egészére vetítve. „Fantasztikus csata volt, ezért űzzük ezt a sportágat. Ínyünkre valók az ideihez hasonló leckék, nyilván, amikor a rossz oldalán vagyunk, az frusztráló. Specifikusan nem igazán tekintettünk vissza, hogy melyik volt az a pont, amelyiken elment az idei világbajnoki cím. Az Abu-dzabiban szerzett pontok ugyanolyan fontosak, mint amelyeket Ausztráliában gyűjtöttünk, a bajnoki győzelemhez pedig a teljes szezont jól össze kell rakni. Ebből a szempontból nem végeztünk olyan jó munkát, mint a közvetlen ellenfeleink, ezzel tisztában vagyunk."

Brazíliában a konstruktőri címre is elszállt az esélyForrás: AFP/Evaristo Sa

Pozitívum, hogy a fejlesztési zsákutca után a maranellóiak képesek voltak azt mondani, hogy „ez nem jött be", majd tettek egy lépést hátra, amellyel valójában előreléptek. Clear úgy véli, erre építhetnek jövőre. Visszatekintve az idényre építhetünk azokra az erősségekre, amelyek tíz év óta a legerősebb Ferrari-szezont jellemezték. Az austini győzelem a bizonyíték rá, hogy a csapat visszavág, és megértettük néhány gondunkat, amelyek a szezon második harmadát jellemezték."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK