Társoldalunk:

Mercedes: A következő év még keményebb lesz

2018.11.14. 11:05

Hazatért a Mercedes csapata a Brazil Nagydíjról, angliai gyáraikban ünnepelték zsinórban ötödik világbajnoki címüket. Niki Laudának is üzentek.

Az eredményekből nem látszik, de a Mercedesnél úgy érzik, alaposan megszenvedtek az idei világbajnoki győzelemért, amivel az örökranglistán beérték a Ferrarit. Eddig mindössze az olasz istálló volt képes arra, hogy zsinórban öt konstruktőri világbajnoki címet nyerjen 1999 és 2004 között, most a Mercedes is felzárkózott melléjük.

„Ez a szezon volt a legnagyobb kihívás, amivel szembe néztünk az elmúlt 5 év során – nyilatkozta Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke a Sky Sportsnak. – Afelől viszont nincs kétségem, hogy a következő még nehezebb lesz” – vélte az osztrák szakember, aki 2013-tól csatlakozott a csapathoz, 2014-től pedig folyamatosan nyer.

Hamiltont üdvözlik az ünneplés során - Galéria!Forrás: Daimler AG

A Mercedes elsősorban a nyári és kora őszi futamok során húzott el a Ferraritól, az előző két versenyen pedig a Red Bull volt az elsőszámú kihívójuk. A Brazil Nagydíjat nagy szerencsével megnyerő Lewis Hamilton is úgy véli, a Red Bull jövőre még erősebb lehet, és szerinte „a sportágnak nagyszerű lenne, ha a Red Bull is jobban beleszólna a csatába.”

A Red Bull ifjú tehetsége, Max Verstappen a Mexikói Nagydíjat megnyerte, Brazíliában pedig az élen haladva ütközött a lekörözött Esteban Oconnal. 

Max igazán jól vezetett az idén, és csodálatos fiatal tehetség. Várom már a további csatákat. A motorgondok miatt Brazíliában nem igazán küzdhettem vele, de várom már a napot, amikor ez eljön.”

Hazaérkezésük apropóján természetesen a Mercedes pilótái és a gyárak menedzsmentje is kiemelte az együttműködés és az összedolgozás fontosságát. Hamilton azt kérte mindenkitől, hogy maradjon meg a lendület, és továbbra is keressék a fejlődés lehetőségét, és köszönetet mondott az autóért, amivel szerinte olyan képességeket is kihozott magából, amikről korábban csak sejtette, hogy megvannak.

A közös fotók során a gyárak összes dolgozója piros baseball sapkát viselt a tüdőtranszplantáció után gyógyuló Niki Lauda tiszteletére. Wolff elmondta, ha Lauda most velük lehetne, valószínűleg azt mondaná, ne legyenek olyan „átkozottul érzelgősek”, és kijelentette, nagyon várják, hogy a korábbi háromszoros világbajnok visszatérjen hozzájuk.

James Allison, a Mercedes technikai igazgatója szerint a Ferrari az idén többször „rendesen elverte” a Mercedest, Andy Cowell motorfőnök pedig úgy vélte, az erőforrás terén is néha hátrányba kerültek.  

„Ez az év különösen kemény volt, a szezon bizonyos időszakai során lemaradásban voltunk az erőforrás terén, nem mindig volt akkora a teljesítményünk, mint a vörös autóké, és annyira megbízhatók sem voltunk, mint szerettük volna. Azt viszont tudtuk, hogy ezt meg fogjuk oldani, és mindent bele fogunk adni, hogy jövőre még erősebben térjünk vissza.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK