Társoldalunk:

Vettel: Schumacher rekordjai továbbra is messze vannak

2018.11.09. 12:30

Lewis Hamilton 20 győzelemre és két világbajnoki címre van Michael Schumacher két legfontosabb rekordjának megdöntésétől, Sebastian Vettel szerint ez azonban nagyobb különbség, mint amekkorának látszik.

Éveken át úgy tűnt, hogy Sebastian Vettelnek lehet a legnagyobb esélye arra, hogy egy napon megdöntse barátja és mentora, Michael Schumacher rekordjait. Ezt a szerepet aztán szépen lassan Lewis Hamilton vette át a Ferrari pilótájától, a Mercedes ötszörös világbajnoka a pole pozíciók terén pedig már tavaly lehagyta a hétszeres világbajnokot. Hamilton a Mexikói Nagydíj után azt mondta, reméli, hogy közel kerülhet a rekordbajnok eredményeihez, amelyek Vettel szerint még mindig nincsenek lőtávolon belül.

Sokáig ő volt az, akit esélyesnek tartottak Schumacher utolérésére - Galéria!Forrás: AFP/Mauro Pimentel

Hamiltonnak 5 vb-címe és 71 futamgyőzelme van, előbbiben tehát kettővel, utóbbiban hússzal van lemaradva Schumacher mögött. Vettelnél ugyanez a mutató 4 vb-cím és 52 győzelem. Az utóbbi időszakban általános kérdés volt, hogy ki minden idők legjobbja,

erre a címre sokan már most felterjesztenék Hamiltont, Vettel szerint azonban nem könnyű összehasonlítani őt a korábbi korok pilótáival.  

„Összehasonlíthatjuk, de minden időszak más. Talán Michael generációjával még könnyebb [az összehasonlítás], de a korábbiakkal már nehezebb – mondta Vettel. – Attól függ, hogy [Hamilton megdönti-e Schumacher rekordjait], hogy a következő években mennyire leszünk versenyképesek, valamint, hogy Lewis mennyire lesz az. Lehetetlen megjósolni, de úgy gondolom, hogy Michael rekordjai még mindig eléggé messze vannak."

Vettel Mexikóban emlékezetes módon átruccant a Mercedes motorhome-jába, hogy személyesen gratuláljon a csapatnak Hamilton világbajnoki címéhez, valamint Toto Wolff csapatfőnökkel is váltott pár szót. A Ferrari négyszeres világbajnoka semmi különöset nem látott ebben a tettében, hétköznapi cselekedetnek tartja azt.

Vettel természetesnek tartja, hogy személyesen gratulált nem csak Hamiltonnak, de a teljes Mercedes-csapatnak isForrás: DPPI/Dppi

„Nyilvánvalóan nem jó érzés veszíteni, nekem azonban teljesen normális volt [átmenni a Mercedeshez], az ember tiszteli az ellenfelet. Ez a játék része. Az életben nagyobb dolgok is vannak annál, mint amit mi teszünk, nekünk azonban ez is nagy, mert az életünk jelentős részét képezi. Szerintem a normális viselkedés része, hogy tiszteljük, ha a többiek egy kicsit jobbak voltak."

Vettel azt is elárulta, hogy nem az idei vb-vereség volt számára a legfájóbb, hanem a Jenson Button elleni 2009-ben, amikor a szezont remekül kezdő Brawn GP előnye elolvadt az idény közepére, a Red Bull azonban a mezőny legjobb autójával sem tudta ledolgozni a hátrányát. „Háromszor voltam már ilyen helyzetben, 2009-ben, 2017-ben és az idén. Talán a 2009-es volt a legrosszabb, a mélypont" – mondta Vettel

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK