Társoldalunk:

Az esőtől nem, a melegtől viszont tartanak a Mercedesnél

2018.11.09. 23:18

A Mercedesnél a Brazil Nagydíjon szeretnék elkerülni a Mexikóban látott szenvedést a gumikkal, és bár egyelőre jobban viselkedett az autójuk ezen a téren, fel kell készülniük a vasárnapra jósolt melegebb időre.

Délelőtt még a Red Bull diktálta a tempót, délutánra azonban a Mercedes átvette a vezetést Brazíliában, Valtteri Bottas zárt az első helyen, de mindössze 3 ezreddel követte őt az ötszörös világbajnok Lewis Hamilton. A címvédőnél elégedettek voltak az egykörös tempóval, valamint látszólag kevésbé szenvedtek a gumikkal a hosszú etapakon a Ferrainál, de nem dőlhetnek hátra, a vasárnapra jósolt melegebb időjárás ugyanis egyik pillanatról a másikra bajba sodorhatja őket.

Hamilton szerint rendben van a tempójuk, de teljesen nem nyugodhatnak meg - Galéria!Forrás: AFP/Evaristo Sa

Hamilton már az első edzésen bemutatta, hogy a világbajnoki címmel a zsebében sem vett vissza, Max Verstappen mindössze 1 tizeddel taszította le őt az élről, harmadik helyét a második edzésre pedig a második pozícióra cserélte, de csak 7 századdal előzte meg Sebastian Vettelt. Nagyon szoros köztünk a csata az elején, de szerintem van még bennünk potenciál, úgyhogy csak ki kell simítanunk a dolgokat – nyilatkozta Hamilton. – Az autót jobb érzés volt vezetni, mint Mexikóban, de még mindig akadnak problémák, amelyeken dolgoznunk kell és meg kell értenünk őket, a tempónk azonban nem tűnik rossznak."

Szombatra esőt, vasárnapra pedig meleget jósolnak Interlagosba, a Mercedesnél pedig a korábbi tapasztalatok okán inkább utóbbi miatt aggódnak.

„Imádok vezetni az esőben, de biztosra kell mennünk, hogy szárazon is elég gyorsak legyünk – mondta Hamilton, akihez James Allison technikai igazgató is csatlakozott. – Az egykörös tempónk jó, habár még javulhat holnap, a hosszú etapjaink pedig nagyjából rendben voltak, az éjszaka folyamán azonban fel kell készülnünk a vasárnapra érkező melegebb időjárásra. Mindössze egyetlen rövid edzésünk lesz holnap, hogy mindent leellenőrizzünk, utána pedig kiderül, hogy jó munkát végeztünk-e, vagy sem."

Hamilton új, öt csillagot ábrázoló sisakkal jelent meg - Galéria!Forrás: AFP/Nelson Almeida

Bizonyos mértékig Hamilton és Bottas is küzdött az autójával pénteken, a finn azonban sokkal jobban érezte magát a W09-esben a második tréningen. „Vegyes nap volt, a második edzésen sokat javult az autó, a tempó jónak tűnt, de ez egy rövid pálya, úgyhogy a különbségek is kicsik – mondta Bottas. 

Az ember könnyen hibázhat itt, nekem is fel kellett adnom néhány gyorskörömet, nehezen találtam meg a ritmust. Nem érezhetjük magunkat elégedettnek, amikor este visszamegyünk a szállodába."  

Bottas is inkább a melegebb időjárástől tart az eső helyett, James Allison pedig a hátsó gumik kezelésére hívta fel a figyelmet. A Ferrari autóin például látványos hólyagosodás jelent meg mindkét keveréken.

A gumik jelenthetik a kulcsot Brazíliában is - Galéria!Forrás: AFP/Evaristo Sa

„A gumikopás limitált volt, de melegebb időre számítunk a hétvége további részére, úgyhogy meg kell várnunk, hogy ez gondot okoz-e. Szombaton eshet is, de egész évben jók voltunk a vizes pályán, úgyhogy nem hiszem, hogy ez nehézséget jelenthet" – mondta Bottas.

„Nem hiszem, hogy bárkinek is könnyű lett volna a mai nap egy olyan pályával, amelyen nagy volt az alulkormányzottság, ugyanakkor a hátsó gumikat is könnyű volt túlhevíteni. Bizonyos mértékig mindenki küzdött ezzel" – foglalta össze a pénteken látottakat a technikai igazgató.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK