Társoldalunk:

Hamilton nem tervezi visszaadni az ajándékgyőzelmet

2018.11.08. 19:31

Most, hogy Lewis Hamilton megnyerte ötödik világbajnoki címét, a Mercedesnek már nem kell félreállítania Bottast az útjából, az oroszországi szívességet azonban aligha kapja vissza a finn, de nem is szeretné ezt.

Lewis Hamilton ötödik világbajnoki címének megnyerése megnyitotta az utat Valtteri Bottas előtt a futamgyőzelemre, hiszen a Mercedesnek az utolsó két versenyen már nem kell csapatsorrendet alkalmaznia a brit pilóta érdekében. Sokakban bizonyára felvetődik a kérdés, hogy Hamilton tervezi-e visszaadni a Szocsiban csapattársától kapott futamgyőzelmet. A válasz nem, az ok pedig, hogy szerinte Bottas nem szeretne ajándékot, inkább maga harcolná ki az első helyet.

Hamilton győzelemhez segítené Bottast, de csapattársa nem kérne belőle - Galéria!Forrás: AFP/Nelson Almeida

Az Orosz Nagydíjon a Mercedes finnje a csapat kérésének eleget téve félreállt Hamilton elől, ami később futamgyőzelmet eredményezett az azóta ötödik világbajnoki címét megnyerő pilótának. Hamilton már a futam után sem örült az ajándékba kapott sikernek, de már akkor is elmondta, hogy szerinte Bottas nem várja el a későbbiekben ugyanezt a szívességet.

Most, hogy Hamilton bebiztosította a vb-címet, akár vissza is adhatná az oroszországi kölcsönt, de nem tervez ilyesmit tenni.

„A csapat nem fogja meghozni ezt a döntést – nyilatkozta Hamilton Brazíliában. – Ha abban a helyzetben lennék [megtenném], amennyiben ezt szeretné, de nem hiszem, hogy így lenne. A saját erejéből szeretne nyerni. Nem tudom, hogy bármilyen szívességet tennék-e azzal, ha adnék neki egy győzelmet, de bárhogy is legyen, nem hiszem, hogy szüksége lenne rá, szerintem saját erőből is tud nyerni."

Ezzel együtt Hamilton támogatni fogja csapattársát, aki bevallotta, hogy más érzésekkel készül a hétvégére így, hogy adott esetben nem kell csapatutasításra számítania.

Egyik Mercedes-pilóta sem repesett az örömtől SzocsibanForrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

„Minden, amit tehetek, hogy támogatom az egész hétvégén. Mindig nagyon nyitott vagyok a beállításaimmal kapcsolatban, ez ezután is így lesz – mondta Hamilton Bottasról, aki bevallotta, valóban nem lenne ínyére az ajándékgyőzelem.”Egyértelműen nem szeretnék úgy nyerni, hogy kapok egy győzelmet. A saját erőmből szeretnék az első helyen végezni."

„Úgy jönni ide, hogy lehetőségem van nyerni, egyértelműen jó érzés – nyilatkozta Bottas. – Azt hiszem, mindannyian tudják, hogy mi lesz a célom a hétvégén, de mindez rajtam fog múlni, és úgy kell teljesítenem, hogy harcolhassak a győzelemért."

Az F1 történetének legjobb csapattársai

Legalábbis Hamilton szerint, aki még a mexikói győzelme után méltatta Bottast, mondván, nélküle nem jöhetett volna össze az ötödik világbajnoki címe. „Nagyon tiszteljük egymást. Látom, hogy milyen keményen dolgozik, ő is látja, hogy én milyen keményen dolgozom, nem játszmázunk azért, hogy kibabráljunk a másikkal" – nyilatkozta Hamilton.

Minden idők legjobb csapattársai?Forrás: Sputnik/Alexey Filippov

„Valójában együtt dolgozunk. Volt, amikor én jöttem rá valamire a beállítással kapcsolatban és elmondtam neki, volt, hogy fordítva. A tisztelet és a csapatmunka szempontjából szerintem valószínűleg a mienk a legnagyszerűbb csapattársi kapcsolat az F1 történetében. Ebben a szezonban előfordult, hogy [Bottas] kulcsfontosságú volt számunkra a győzelemben."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK