Vágólapra másolva!
A Ferrari csapatfőnöke nem akar túl nagy terhet rakni a Scuderia újoncának vállára, és első sorban a tapasztalatszerzést jelölte meg Sebastian Vettel jövő évi csapattársának feladatául.

Többen már a 2019-es világbajnoki cím egyik esélyesének kiáltották ki a következő szezontól a Ferrarinál versenyző Charles Leclerc-t, jelenlegi és jövő évi istállójának csapatfőnöke azonban egyaránt óvatosan fogalmazott a fiatal monacóival kapcsolatban, aki szerint a vörösöknél sem lesz rajta nagyobb nyomás, mint volt az idén a Saubernél.

Hamiltonnal ellentétben Leclerc-nek volt egy tanulóéve Forrás: DPPI/Florent Gooden

Frédéric Vasseur, a Sauber csapatfőnöke a jövő egyik potenciális sztárjával dolgozhatott együtt az idén, de nem ez volt az első ilyen az életében, 2006-ban ugyanis az ART Grand Prix társtulajdonosaként testközelből követhette végig, ahogyan Lewis Hamilton megnyeri a GP2-es bajnoki címet az istállóval.

Leclerc-t és Hamiltont ennek ellenére nem akarta összehasonlítani, mondván teljesen más helyzetben érkeztek az F1-be, előbbinek könnyebb dolga volt.

„Nem szeretném Charles-t egy olyan pilótához hasonlítani, mint Lewis, aki több mint 10 évvel ezelőtt mutatkozott be a McLarennel bajnoki címre esélyes versenyzőként. Ez nagyon más megközelítés, mint amit Charles velünk megélt – nyilatkozta Vasseur a Formula Passionnek. – Amikor Leclerc hozzánk került, a rajtrács végén voltunk, szerintem könnyebb volt neki egy ilyen csapatban bemutatkoznia, mert nem volt rajta akkora nyomás."

Hamiltonnak rögtön az első évében egy élcsapatnál kellett bizonyítania Forrás: AFP/Bertrand Guay

Leclerc Forma-2-es bajnokként nem kis várakozással érkezett meg a száguldó cirkuszba, a szezon elején azonban nem tudta megcsillogtatni a tehetségét, egészen az Azerbajdzsáni Nagydíjig nem hozta azt, amire titkon mindenki számított tőle.

– mondta Vassuer. – Utána azonban sokat fejlődött, nem csak a gumi és az üzemanyag menedzselésében, hanem mindenben, ami a kormányon található, ez pedig hatalmas ugrás ahhoz képest, amivel az alsóbb kategóriákban találkozik az ember."

Vassuer ennek ellenére óvatos pilótája jövőjével kapcsolatban,

sokakkal ellentétben nem jelentette ki, hogy Leclerc már jövőre a győzelmekért és akár a világbajnoki címért küzdhet, azt azonban nem vitatja, hogy a monacói megérett a ferraris szerződésre. „Igen, készen áll. Meglepetést fog okozni? Ezt nem tudhatjuk. Először is, ez az autón múlik, amelyet vezetni fog. De az autó fejlődik, ő is fejlődik, úgyhogy minden készen áll a számára."

Csapatfőnöke szerint Leclerc készen áll, de sok múlik majd az autóján Forrás: NurPhoto/Xavier Bonilla

Sebastian Vettel korábban elmondta, hogy amiben csak tudja, segíteni fogja leendő csapattársát, de természetesen le szeretné győzni, ahogyan nem vár mást Leclerc-től sem. Maurizio Arrivabene, a Ferrari csapatfőnöke is azt emelte ki, hogy Leclerc legfontosabb feladata a fejlődés lesz, valamint az, hogy mindent ellessen rutinos csapattársától. „Jövőre Charles feladata az lesz, hogy tapasztalatot gyűjtsön” – nyilatkozta Arrivabene.

Többek között Esteban Ocon is arra számít, hogy Leclerc a világbajnoki címért fog küzdeni 2019-ben,

a nyomás tehát főként kívülről érkezik, maga az érintett igyekszik figyelmen kívül hagyni mások véleményét.

„Nagy megtiszteltetés ezt hallani, de szerintem rendkívül fontos ebben a helyzetben, hogy két lábbal a földön maradjak – mondta Leclerc. – Azt hiszem elég könnyű, különösen az én koromban, hogy kicsit megőrüljek ettől az egésztől. Ezért igyekszem nem gondolni rá és nem meghallani az embereket, akik jókat mondanak rólam, helyette arra koncentrálok, hogy fejlődjek.

Már idén is elég nagyok voltak az elvárások velem szemben, jövőre többé-kevésbé ugyanez lesz. Ezért megpróbálok a munkámra koncentrálni, es ezeket az elvárásokat kizárni az elmémből."