Räikkönen szerint elrettentő büntetések kellenének az F1-be

Forma-1, Kimi Räikkönen, Max Verstappen, Japán Nagydíj
SUZUKA, JAPAN - OCTOBER 07: Kimi Raikkonen of Finland driving the (7) Scuderia Ferrari SF71H and Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB14 TAG Heuer battle for position on track during the Formula One Grand Prix of Japan at Suzuka Circuit on October 7, 2018 in Suzuka. (Photo by Clive Rose/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // AP-1X4J275Y11W11 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
A Ferrari versenyzője úgy véli, túlságosan sokféle büntetést osztanak az F1-ben, és nem is következetesek a sportfelügyelők. Ő szigorítana.

Állandó téma a Forma-1-ben a büntetések szerepe, mivel a pilóták sokféle megtorlásban részesülhetnek kihágások esetén, de gyakran ők és a közönség sem érti, hogy ki, miért, és miért pont az adott büntetést kapta. A rendszer ellen természetesen általában azok lázadnak, akiket sokszor megbüntetnek, de a mezőny egyik legsportszerűbb tagja, Kimi Räikkönen is kezdene ezzel valamit.

„Annyira véletlenszerűek [a büntetések], hogy nem igazán lehet őket keménynek tartani – idézte az Autosport. – Ha a megfelelő szempontból lennének nagyon kemények, akkor sok egyéb [büntetést] ki sem kellene osztaniuk. Ha elég erős [kézzel] meg tudnák fogni a hülyeséget, ami történik, akkor nem kellene itt-ott kisebb büntetéseket adniuk semmiségekért.”

Általában az ő kárára szabálytalankodnak Forrás: 2018 Getty Images/Clive Rose

Räikkönen úgy érzi, ha a sportfelügyelők bizonyos alapvető szempontok terén szigorúak lennének, akkor a mezőny is fegyelmezettebben versenyezne, így „senki sem kezdene hülyeségeket csinálni.” Ezzel szerinte el lehetne kerülni, hogy „minden alkalommal 5-10 másodperces büntetéseket adjanak őrültségekért.”

A Ferrari versenyzője úgy érzi, minden „magától” megoldódna, ha változtatnának a büntetések filozófiáján, „mert most az egész kissé zavaros, hiszen az ember kap egy büntetést ezért vagy azért, aztán a következő versenyen valaki [ugyanazt] csinálja, és teljesen ellentétes dolog történik.”

Jövőre a középmezőnyben többet kell majd csatáznia Forrás: AFP/2018 Getty Images/Mark Thompson

„Ha ez megfelelő és elég kemény formában történik, amikor minden kezd elindulni, akkor biztos vagyok abban, hogy jobban festene és jobban is működne.”

Az F1-ben a verseny során kiosztott, és a rajtbüntetések mellett büntetőpontokat is kapnak a pilóták a kihágásokért, ha ezekből 12 összegyűlik 12 hónap alatt, egy futamra eltiltják őket. Räikkönen az elmúlt naptári év során mindössze 2 pontot szedett össze.