Társoldalunk:

Räikkönen szerint elrettentő büntetések kellenének az F1-be

2018.11.06. 09:01

A Ferrari versenyzője úgy véli, túlságosan sokféle büntetést osztanak az F1-ben, és nem is következetesek a sportfelügyelők. Ő szigorítana.

Állandó téma a Forma-1-ben a büntetések szerepe, mivel a pilóták sokféle megtorlásban részesülhetnek kihágások esetén, de gyakran ők és a közönség sem érti, hogy ki, miért, és miért pont az adott büntetést kapta. A rendszer ellen természetesen általában azok lázadnak, akiket sokszor megbüntetnek, de a mezőny egyik legsportszerűbb tagja, Kimi Räikkönen is kezdene ezzel valamit.

„Annyira véletlenszerűek [a büntetések], hogy nem igazán lehet őket keménynek tartani – idézte az Autosport. – Ha a megfelelő szempontból lennének nagyon kemények, akkor sok egyéb [büntetést] ki sem kellene osztaniuk. Ha elég erős [kézzel] meg tudnák fogni a hülyeséget, ami történik, akkor nem kellene itt-ott kisebb büntetéseket adniuk semmiségekért.”

Általában az ő kárára szabálytalankodnakForrás: 2018 Getty Images/Clive Rose

Räikkönen úgy érzi, ha a sportfelügyelők bizonyos alapvető szempontok terén szigorúak lennének, akkor a mezőny is fegyelmezettebben versenyezne, így „senki sem kezdene hülyeségeket csinálni.” Ezzel szerinte el lehetne kerülni, hogy „minden alkalommal 5-10 másodperces büntetéseket adjanak őrültségekért.”

Ez itt a probléma, hogy nagyon szigorúnak vagy keménynek tűnnek, holott a büntetések nem a megfelelő szempontból durvák.  

A Ferrari versenyzője úgy érzi, minden „magától” megoldódna, ha változtatnának a büntetések filozófiáján, „mert most az egész kissé zavaros, hiszen az ember kap egy büntetést ezért vagy azért, aztán a következő versenyen valaki [ugyanazt] csinálja, és teljesen ellentétes dolog történik.”

Jövőre a középmezőnyben többet kell majd csatázniaForrás: AFP/2018 Getty Images/Mark Thompson

„Ha ez megfelelő és elég kemény formában történik, amikor minden kezd elindulni, akkor biztos vagyok abban, hogy jobban festene és jobban is működne.”

Az F1-ben a verseny során kiosztott, és a rajtbüntetések mellett büntetőpontokat is kapnak a pilóták a kihágásokért, ha ezekből 12 összegyűlik 12 hónap alatt, egy futamra eltiltják őket. Räikkönen az elmúlt naptári év során mindössze 2 pontot szedett össze. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK