Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel tisztában van vele, hogy Charles Leclerc le akarja majd győzni őt jövőre, ő azonban segíteni fogja a fiatal monacóit, és nem fog titkolózni előtte.

Sebastian Vettelnek már csak két futama van hátra Kimi Räikkönen csapattársaként, mivel a következő szezontól Charles Leclerc érkezik a finn pilóta helyére. Vettel híresen jóban van Räikkönennel, a két versenyző kölcsönösen tiszteli egymást, így bizonyára neki is meg kell majd szoknia, hogy nem a 2007-es világbajnok foglal helyet a garázs másik oldalán. A négyszeres világbajnok előrevetítette, hogy Leclerc-rel sem tervez másként viselkedni, segíti majd fiatal csapattársát, de közben le is szeretné győzni őt.

Vettel kedvenc csapattársának kénytelen búcsút mondani Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Miután Leclerc szerződtetését a Szingapúri Nagydíj előtt bejelentette a Scuderia, a Sauber ifjonca kijelentette, hogy már jövőre a világbajnoki címért harcolna, és legalább a szezon elején szabadon csatázna a négyszeres világbajnokkal.

Vettel vb-veresége után előretekintett 2019-re, és megnyugtatta a csapatsorrendtől tartókat, hogy akárcsak Räikkönen esetében, Leclerc és közte is szabad lesz a küzdelem.

„Bizonyára más lesz, mivel Charles nem Kimi, Kimi pedig nem Charles. Charles fiatal, sok dologgal meg kell majd birkóznia, sok minden lesz a fejében – mondta Vettel az Autosportnak. – Úgy gondolom, hogy a csapat szempontjából össze kell majd dolgoznunk a pályán.

Räikkönen és Vettel jó kapcsolatának egyik alappillére, hogy rájuk sosem volt jellemző a csapattársak között gyakori titkolózás, nem akartak túljárni a másik eszén, hanem inkább összedolgoztak. Vettel nem vár mást Leclerc-től sem.

Vettel segíteni fogja Leclerc-t Forrás: NurPhoto/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

„A kulcs, hogy összedolgozzunk. Én vagyok a csapattársa, úgyhogy azért is vagyok itt, hogy segítsek.

Szerintem ezért jövök ki nagyon jól Kimivel, mert ebből a szempontból nagyon hasonlóak vagyunk. Úgyhogy meglátjuk."

A jelenleg 39 éves finn világbajnok amennyiben kitölti a Sauberrel kötött kétéves szerződését, a 2020-as szezon végén 41 évesen vonulhatna vissza.

Vetteltől is megkérdezték, hogy tervez-e ehhez hasonló hosszú karriert, ő pedig nem zárta ki, hogy igen, de ahhoz egy sikeres Ferrarira lenne szüksége.

„Nos, az mostantól számítva még tíz év, ha olyan sokáig szeretnék versenyezni, mint Kimi. Ez hosszú idő, olyan hosszú, mint amióta itt vagyok, tulajdonképpen tehát most lennék félidőben. Nem tudom, összességében 400 versenyről beszélünk. Soha ne mondd, hogy soha, de talán nem [leszek itt]. De attól függ, ha a következő tíz évben én nyerek a Ferrarival, akkor miért ne?"