Társoldalunk:

Wolff: A Williamsen múlik, szerződtetik-e Ocont

2018.11.04. 11:41

A Mercedes csapatfőnöke szerint egyre inkább beletörődnek, hogy Esteban Ocon kénytelen lesz kihagyni a 2019-es szezont, mert a döntés nem rajtuk, hanem Claire Williamsen múlik.

Parkolópályára kerülhet az F1 új generációjának egyik legnagyobb tehetsége, a Mercedes támogatását élvező Esteban Ocon, mivel a szezon végén várhatóan Lance Stroll kapja meg a helyét, köszönhetően annak, hogy édesapja egy konzorciumot vezetve átvette a Force India irányítását.

Ocont a Mercedes megpróbálta kölcsönadni a McLarennek és a Renault-nak is, ők azonban kitáncoltak a megállapodásokból, így a francia pilóta egyetlen reménye a Williams lehetne, de csak egy évre menne el hozzájuk, és egyelőre az anyagi háttér sem állt össze a szerződtetéséhez. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke már korábban is felvetette, hogy Ocon kihagyhatja a 2019-es szezont.

Ocon jövőre kimaradhat a mezőnybőlForrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

„Szerintem nagyjából az a helyzet alakult ki, hogy 2020-ra kell megtalálnunk neki a megfelelő ülést, és a kieső év során integrálnunk kell őt a csapatunkba, hogy a mi istállónk teljesítményéhez járuljon hozzá – idézte Wolffot a Racefans. – Ő és mi is kezdünk beletörődni ebbe, még akkor is, ha ez nem tökéletes megoldás.”

Hacsak nem nyílik lehetőség a Williamsnél az utolsó pillanatban, de a döntés nem a mi kezünkben van, hanem Claire [Williams] és a csapat dönt majd.”  

Stroll mellett a Williams az idén Szergej Szirotkint versenyezteti, de egyelőre nem tudni, hogy a komoly pénzügyi forrásokkal rendelkező orosz jövőre is maradna-e az istállónál. 2019-re már leszerződtették az F2 bajnokesélyesét, George Russellt, Szirotkin mellett Ocon, Esteban Gutiérrez, (a Ferrarival is szóba hozott) Robert Kubica, Artyom Markelov és Nyck de Vries neve is felmerült.

Ocon esetleg megkaphatja Stroll ülésétForrás: DPPI/Florent Gooden

A pletykák szerint a holland de Vries-t szponzora, a Max Verstappent is támogató Jumbo szupermarket-lánc fizetné be a Williamshez, ezt azonban a versenyző a Twitteren tagadta. „Hogy tisztázzam a dolgokat, a Jumbo nem fektetett pénzt a pályafutásomba, és nem is fog” – írta. – Közösen vizsgálunk karrierlehetőségeket, de [a befizetés] nem a mi filozófiánk és stratégiánk.”

Joe Saward szakblogger a Mexikói Nagydíjon úgy értesült, hogy Claire Williams elsősorban Ocont szeretné szerződtetni,  

azonban még mindig szponzorokat keres ahhoz, hogy ezt megtehessék. A Williams a szezon végén elveszíti főszponzorát, a Martinit, Ocon szerződtetése esetén nem számolhatnának az oroszok forrásaival, Stroll kiszállása révén azonban lehetséges, hogy igényt tarthatnának valamilyen kártérítésre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK