Társoldalunk:

Érvényben maradt a kizárás, a Haas nem kapja vissza elvett pontjait

2018.11.02. 11:08

Az FIA fellebbviteli bizottsága úgy döntött, hogy érvényben hagyja a sportfelügyelők döntését, Romain Grosjean így nem kapta vissza az Olasz Nagydíjon szerzett hatodik helyet, amit a padlólemez szabálytalansága miatt vettek el tőle.

Az FIA hivatalosan is megerősítette, hogy a fellebbezés ellenére érvényben marad a sportfelügyelők Monzában hozott döntése, Romain Grosjean nem kapja vissza a pályán megszerzett hatodik helyet. Az ügy akkor robbant ki, amikor a Haas francia pilótáját a verseny után a Renault óvására kizárták azzal az indokkal, hogy autójának padlólemeze nem felelt meg a technikai szabályzatban előírtaknak.

Grosjean hiába lett hatodik MonzábanForrás: AFP/Miguel Medina

A Haas az FIA júliusi állásfoglalása után haladékot kért, hogy a szabályoknak megfelelően módosítsa a padlólemezt a Szingapúri Nagydíjig, a Nemzetközi Automobil Szövetség ezt elfogadta, de figyelmeztette a csapatot, hogy a riválisok megóvhatják az eredményeiket. Ez a Renault részéről meg is történt Monzában, a Haas pedig hiába fellebbezett, nem kapta vissza az elvett pontokat.

Az FIA fellebbviteli bizottsága közleményben tudatta, hogy megerősíti a Haas F1 Team nyolcas rajtszámú autójának kizárását az Olasz Nagydíjról, egyelőre azonban csak a döntést közölték a felekkel, az indoklással később jelentkeznek.

Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke csalódottan vette tudomásul, hogy nem fogadták el a fellebbezésüket. „Nyilvánvalóan csalódottak vagyunk a döntés miatt, most azonban továbblépünk és a szezon utolsó két futamára tekintünk előre, hogy a pályán folytassuk a harcot, még több pontot szerezzünk és az eddigi legjobb szezonunkat zárjuk a Forma-1-ben."

A technikai szabályokat, különösen amelyeket biztonsági okok miatt vezettek be, szigorúan kell felügyelni – mondta Nick Chester, a Renault technikai igazgatója. – Elégedettek vagyunk a döntéssel, szeretném megköszönni a bizottság és az FIA munkáját a kérdésben. A csapatunk mostantól a szezon végére koncentrál.”

Cikkünket frissítjük!