Először vezetett latin-amerikai nő F1-es autót

Forma-1, Tatiana Calderon, Alfa Romeo Sauber
Tatiana Calderon Alfa Romeo Sauber F1 Team C37 portrait during the Race of Monaco Formula One Grand Prix at Monaco on 27th of May, 2018 in Montecarlo, Monaco. (Photo by Xavier Bonilla/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A GP3-ban versenyző Tatiana Calderón a Saubernél kapott lehetőséget egy filmforgatáson, az F1-es szerződéstől egyelőre messze van.

A Mexikói Nagydíj után is a helyszínen maradt a Sauber-csapat, mivel Antonio Giovinazzi révén a Pirelli részére gumitesztet bonyolítottak, és egy filmforgatást is rendeztek, amely során női fejlesztőpilótájuk, Tatiana Calderón kapott lehetőséget. A 25 esztendős kolumbiai hölgy életében először vezethetett F1-es autót, ráadásul pont egy aktuális modellt, a Sauber C37-est.

Calderón az idei szezontól csatlakozott a csapathoz, közben továbbra is a GP3-ban versenyez, egy fordulóval a szezon vége előtt 9 ponttal a 16. helyezett, vagyis esélye sincs, hogy F1-es szuperlicencet kapjon, vagy akár csak hivatalos F1-es teszten is vezethessen. Alkalmazása azonban így is pozitív üzenet a női pilóták támogatása érdekében.

A 25 esztendős hölgy 25 kört tehetett meg az autóval, ennyit engednek a szabályok Forrás: NurPhoto/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

A pilótanő a Racefans-nek elmondta, a pedálok elhelyezését módosítani kellett a Sauberben, az üléspozíciója azonban kényelmesebb a GP3-nál és a szervókormány miatt a vezetést is könnyebbnek tartja.

Calderón egyike azoknak, akik fenntartásokkal kezelik a nemrég bejelentett, női pilótáknak induló F3-as bajnokság, a W Series létrehozását.

„Nos, az mindenképpen jó, hogy a fiatal lányokat is megismertetik a formulaautókkal, de számomra ez visszalépés lenne – mondta. – Forma-3-as autókat használnak ott, és én a Forma-2-be akarok menni. Mindig a legjobbakkal mérem össze magam.”

A 25 esztendős hölgy napi 6 órát edz, mert, ahogy rámutatott, „a nőknek természetesen 30 százalékkal kevesebb izma van, ezért keményebben kell dolgoznom. Különösen a nyakizmaimra. A körméret terén már felszedtem e téren 9 centimétert.”