Társoldalunk:

Ricciardo szerint ésszel kellene büntetéseket osztogatni

2018.10.25. 09:19

A Red Bull pilótája úgy véli, túlzott volt Sebastian Vettel megbüntetése az USA Nagydíjon, de hálás a következetességért.

Még mindig nem tért napirendre az F1-es mezőny Sebastian Vettel austini büntetése fölött. A német pilóta a pénteki első szabadedzésen nem lassított le elég hirtelen a piros zászlók megjelenésekor, ezért túllépte az előírt szintidőt. Daniel Ricciardo a szezonnyitón pont ugyanígy járt, ezért három rajthelyes büntetést kapott, Vettelt is ugyanezzel sújtották.

Charlie Whiting, az FIA F1-es versenyigazgatója azzal magyarázta a döntést, hogy a csapatok is támogatták a Safety Car és a VSC alatt alkalmazott szintidős megoldás kiterjesztését a piros zászlókra, így pontosan mérhető, hogy egy adott pilóta lelassult-e eléggé a vészhelyzetben vagy sem. Whiting szerint Vettel egy „egyszerűen követhető” szabályt szegett meg.

Nem mindig lassítanak eléggéForrás: AFP/2018 Getty Images/Mark Thompson

Ricciardo viszont azon az állásponton van, hogy a sportfelügyelőknek mérlegelniük kellene a körülményeket is. „Ahogy az én esetemben, [úgy Vettelnél sem] az volt a gond, hogy egy autó megállt a pályán. Nem is nagyon volt veszély, szerintem csak a sóder miatt volt az egész. Talán a józanésznek néha győzedelmeskednie kellene.”

Az ausztrál pilóta értékelte, hogy Vettel is ugyanazt a büntetést kapta, mint ő az Ausztrál Nagydíjon, elismerte a sportfelügyelők következetességét, de kijelentette, „alapvetően egyikünknek sem kellene ilyenekért büntetést kapni. Nem szabad gyorsan hajtani, de nem az volt a helyzet, hogy valaki felborult a pályán. Az más lenne.”

Whiting arra gyanakodott, hogy a pilóták nincsenek teljesen tisztában a szabályokkal, Ricciardo el is ismerte, hogy az Ausztrál Nagydíjon egyszerűen elfelejtette, hogy a szintidőnél lassabban kell futnia.  

„Lelassítottam, de elfelejtettem, hogy követnem kell a szintidőt. Azt gondoltam, hogy biztonságban leszek, de nem voltam. Jószándékú voltam, ez azonban egy szabály, és ez így korrekt. Talán csak a büntetés bosszant, lehet, hogy egy figyelmeztetés kellene. Nem tudom.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK