Társoldalunk:

Brawn: A Ferrarinak jobban kell segítenie Vettelt

2018.10.24. 08:52

A Scuderia korábbi technikai igazgatója méltatta Kimi Räikkönent, miközben Sebastian Vettel formáját már nem tartja véletlennek.

Kimi Räikkönent méltatta szokásos, futam utáni visszatekintőjében Ross Brawn, az F1 sportért felelős ügyvezetője, a Ferrari volt technikai igazgatója. Brawn kiemelte, hogy Räikkönen az austini Q2-ben ultralágy gumikkal jutott tovább, így a futamon lerajtolhatta a pole pozíciót megszerző Lewis Hamiltont. A gumiválasztással azonban szerinte a Ferrarinak hátsó szándéka volt.

„Képzelem, hogy a Ferrari részben azért javasolta ezt [a taktikát] neki, mert Vettel büntetésének fényében úgy gondolták, legyűrheti Hamiltont, így a német felzárkózhat. A terv működött, mert Kimi rögtön kihasználta az extra tapadást, és megelőzte Hamiltont a rajtnál. Vettel hibája és megpördülése miatt Räikkönen ölébe hullott a lehetőség, hogy megpróbálja megnyerni a versenyt.”

Räikkönen hosszú idő után nyert újraForrás: AFP/2018 Getty Images/Charles Coates

Brawn szerint Räikkönen „nagyon megérdemelte” a sikert, mert mindig professzionálisan, és igazi csapatjátékosként dolgozott. Miközben a 2007-es világbajnokot méltatta, Vettelt finoman bírálta, miután pénteken még csak egy „kis hibát” vétett, amikor nem lassított eléggé a piros zászlóknál, majd „a versenyen megint összeütközött egy Red Bull-lal.”

Ez újabb elvesztett lehetőség volt arra, hogy csökkentse a hátrányát a világbajnoki címért zajló csatában, különösen, hogy mindannyian láthattuk, Räikkönen mire ment ugyanazzal az autóval.”  

Az egykori stratéga kijelentette, egyáltalán nem akarja Vettelt bírálni, „de ezeket az eseteket már nem lehet véletlennek tekinteni, inkább azt jelzik, hogy Sebastian pillanatnyilag kissé szét van esve.” Brawn szerint a Ferrari az idén nagyon versenyképes autót épített, „a legfontosabb feladatuk most az, hogy kitalálják, hogyan hozzák ki a legtöbbet Vettel óriási tehetségéből.”

Vettel szétesett a szezon második feléreForrás: AFP/2018 Getty Images/Mark Thompson

„Az ember nem lesz érdemtelenül négyszeres világbajnok, és Sebastian biztosan nem felejtett el győzni. Egy olyan bonyolult sportban, mint a Forma-1, csak úgy lehet sikeres valaki, ha a kirakós minden eleme a helyére kerül. Ha csak egy darab is hiányzik, az összes többi is hiányt fog szenvedni.”

Räikkönen vasárnap megdöntötte a két futamgyőzelem között eltelt legtöbb verseny rekordját,  

mivel a 2013-as Ausztrál Nagydíj és a 2018-as USA Nagydíj között 113 futam telt el, eddig Riccardo Patrese volt a csúcstartó 99 nagydíjjal. Räikkönen az 50. dobogós helyét érte el a Ferrari színeiben, e téren már csak Michael Schumacher (116) és Rubens Barrichello (55) áll előtte, 21. futamgyőzelmével pedig megelőzte honfitársát, Mika Häkkinent az örökranglistán.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK