Társoldalunk:

Vettel: Vállalom a hibáimat

2018.10.22. 10:39

A Ferrari négyszeres világbajnoka kezd belefáradni a folyamatos felzárkózásba, lemondott az idei vb-címről, amelyet a következetesség hiánya és az értelmetlen fejlesztések miatt buktak el.

Noha a Ferrarinak sikerült nyernie az USA Nagydíjon, mégsem lehet teljes az öröme, hiszen Sebastian Vettel csak a negyedik helyen végzett, hátránya pedig tovább nőtt Lewis Hamiltonnal szemben a világbajnoki pontversenyben. A német pilóta a futam után lehangoltan konstatálta, hogy több versenyt is elvesztegettek a zsákutcába jutó fejlesztésekkel, valamint egy rejtélyes mondatot is elejtett arról, hogy miért került hullámvölgybe az utóbbi időben.

Vettel nem volt boldog, nem is volt miért az legyen - Galéria!Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Vettel austini futama már az első körben megpecsételődött, amikor egy előzési kísérlet közben összeakadt Daniel Ricciardóval, majd visszaesett a mezőny végére.

A német szerint az ausztrál nem látta őt, az ütközés nélkül pedig úgy vélte, lett volna esélye a győzelemre.

„Dühös vagyok magamra, az egész manőver szükségtelen volt. Ez a harmadik alkalom, hogy én vagyok az, aki megforog egy olyan ütközésben, amikor a két autó fej-fej mellett volt – mondta Vettel. – Ez az egész illeszkedik az elmúlt versenyek történései közé. Jobban ki kellett volna használnunk a Mercedes gyengeségeit itt. Nem mondanám, hogy Ricciardo ellen veszítettem el a versenyt, az ember nem egyetlen kanyarban nyer meg egy futamot, de Kimi bebizonyította, hogy megvolt a sebességünk a győzelemhez. Nem tudom, hogy a többiek miként reagáltak volna [ha nem esem vissza], de azt gondolom, ha a negyedik vagy az ötödik helyen állunk az első kör végén, akkor jóval szorosabb lett volna. Ma ismét fel kellett zárkóznunk, de egy kicsit kezdek már belefáradni ebbe.”

Vettel lemondott a bajnoki címről - Galéria!Forrás: AFP/2018 Getty Images/Dan Istitene

Noha matematikai esélyeit életben tartotta, szavai alapján Vettel már lemondott a világbajnoki címről az idei szezonban. „Természetesen mondhatjuk, hogy jó dolog, hogy rátaláltunk a korábbi tempónkra, de még mindig nem világos, hogy miért veszítettük el azt korábban. Rengeteg házi feladatunk van. Néhány esetben tehetetlen voltam, de vállalom a hibáimat. Végső soron nem voltunk elég következetesek, hogy megszerezzük a világbajnoki címet, még ha matematikai esélyünk továbbra is van rá. Erősebben fogunk visszatérni 2019-ben.”

A Ferrari négyszeres világbajnokáról számos olyan pletyka kelt szárnyra, hogy nem érzi jól magát a csapatában, a korábbi pilótáktól a szakértőkön át pedig többen is azt találgatják, hogy mi lehet ennek az oka.

Vettel nem bocsátkozott részletekbe, de nyilatkozatából arra lehet következtetni, hogy valami valóban nincsen rendben.

„Különböző okok miatt ez nem jó időszak nekem. Ami a versenyen történik, az a játék része, de vannak egyéb dolgok is, amelyek talán másképp voltak a múltban. Azonban nincs olyan akadály, amin ne tudnánk túljutni.”

Kénytelenek voltak visszatérni a hónapokkal ezelőtt használt elemekhez - Galéria!Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

A vörösök Austinban parkolópályára tették a legújabb fejlesztéseiket, és visszatértek a Szingapúri Nagydíj előtt használt aerodinamikai konfigurációhoz, amitől egy csapásra ismét gyorsak lettek, és fel tudták venni a versenyt a Mercedesszel. Vettel úgy véli, mindez azonban túl későn jött, és ugyan lehet örülni neki, valójában bosszantó, hogy ennyi időt elvesztegettek. „Nincs egy alapvető probléma, de meg kell értenünk, hogy miért estünk vissza. Túl sokáig tartott [visszatérni], úgyhogy nézhetjük a dolog jó, de a rossz oldalát is. Amikor egy olyan autóhoz kell visszatérnünk, ami versenyképes volt 3-4 hónapja, az bizonyára nem jó hír, ha jobban belegondolunk. Nehéz elmagyarázni, mivel ha az ember nem látja, hogy gond van, akkor azt hiszi, hogy nincs is. Éreztük, hogy az autó nem olyan erős, mint korábban.”

„Minden fejlesztésnek, amit végrehajtottunk, úgy tűnt, van értelme, de visszatekintve nem volt. Valami egyértelműen hiányzott. Sok dolgot meg kell értenünk, de biztos vagyok benne, hogy megtesszük, amit kell, és rá fogunk jönni.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK